TRT repertuarında bulunan hicaz makamındaki dinî eserlerin besteci, usûl ve form açısından incelenmesi
The analyze of religious works of tune hicaz in TRT repertory in terms of composer, usûl and form
  1. Tez No: 323515
  2. Yazar: FERDİ KARAÖNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. EROL BAŞARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Makam, Hicaz Makamı, Form, Usûl, Maqam, Hicaz Maqam, Form, Usûl(Rhythmic Pattern)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hicaz Makamında ilk dinî eserin tespit edildiği 18. yüzyıldan 21. yüzyıl başına kadar olan zaman diliminde, Hicaz Makamında bestelenmiş ve TRT repertuarına girmiş dinî eserlerin besteci, form ve usûl yönünden karsılaştırılması yapılıp, yüzyıllara göre dağılımları incelenmiştir. Araştırma, belirtilen zaman diliminde Hicaz Makamında kaç besteci tarafından kaç eser bestelendiğini, bu eserlerde en fazla kullanılan form ve usûllerin neler olduğunu tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilecek sonuçlar yardımıyla Türk Müzik Tarihi bilgilerine katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Araştırma için gerekli olan veriler, TRT Türk Sanat Müziği sözlü eserler repertuarı ve kaynak taraması yolu ile elde edilmiş, kaynak taramasında; konu ile ilgili edvar, kitap ve bilimsel yazılar incelenmiştir. Çalışma sonunda elde edilen veriler değerlendirilmiş ve sonuçlar, maddeler halinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is, in the period from 18th century to beginning of the 21st century when the first religious work was found, comparing and examining according to centuries of religious works which were composed in Tune Hicaz and entered to TRT repertory in terms of Composer, Technique and form. The research was carried out in order to determine how many work was composed by how many composer and what are the most frequently used forms and techniques in these works. It is aimed to contribute to Turkish music historical data by the help of obtained results. The data necessary for this research was acquired through TRT Turkish Classical Music verbal works repertory and source scanning. At the source scanning, edvar, books and scientific articles were examined about the subject. At the end of the study, the obtained data were assessed and the results were listed.