Neveser Kökdeş şarkılarının ses eğitimi disiplini kapsamında incelenmesi
Examining Neveser Kökdeş songs according to the discipline of voice training
  1. Tez No: 323514
  2. Yazar: SERAP DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ş. İLKNUR OKATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Sesi, Şarkı Söyleme Eğitimi, Müzik Bilimi, Ulusal Müzik, Voice, Singing Education, Musicology, National Music
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk bestecilerinden Neveser KÖKDEŞ'in şarkılarından seçilmiş örneklerin, ses eğitimi disiplini kapsamında incelenerek, ?Ulusal ve Uluslar arası? yönden değerlendirilmesi hususlarını gündeme getirmektir. Bu amaç kapsamında seçilen eserlerin, lisans düzeyi ses eğitimi derslerinde hedef davranışların gerçekleştirilmesine ve bu bağlamda ilgili repertuarın zenginleştirilmesine katkı sağlamaktır. ?Neveser KÖKDEŞ Şarkılarının Ses Eğitimi Disiplini Kapsamında İncelenmesi? konulu bu çalışma ile Türk Müziği bestecilerinin sözlü eserlerinin de ses eğitimi disiplininin evrensel boyutu kapsamında değerlendirilebileceği hususunun Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Müzik Anabilim Dalı akademik ortamında gündeme getirilmesi düşünülmüştür.Bu çalışma konusu seçilirken, Müzik Sanatının bilimsel temelleriyle ilgilenen ?Müzik Bilimi Alanı? ve ?Şarkı Söyleme Dalı? ile olan ilişkisi nedeniyle de ?Ses Eğitimi Bilim Dalı? için özgün bir değer taşımasına özen gösterilmiştir. Müzik Tarihimiz ve bestecilerimiz açısından bakıldığı zaman, bu çalışmada, Neveser KÖKDEŞ bir kadın besteci olarak eserlerinde yansıttığı müzikal ve teknik özellikleri ile ele alınmıştır. Bu bağlamda ?Şarkı Söyleme Sanatının? disiplinler arası özellikler taşıyan bir müzik etkinliği olması nedeniyle, Neveser KÖKDEŞ şarkıları çağdaş ses eğitimi teknik ve uygulamaları açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma için gerekli olan veriler, kaynak taraması yoluyla elde edilmiş, Neveser KÖKDEŞ hakkında ve ses eğitimi disiplini konusunda ilgili yayınlardan ve internetten yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to review selected songs of Neveser KÖKDEŞ, a Turkish composer, according to the discipline of voice training and evaluate them in relevance to `National and International? aspects. In this respect, it is aimed through the selected songs to realize the target objectives of voice training classes at bachelor?s level and to enrich the related repertoire.It has been thought that, through `Examining Neveser KÖKDEŞ Songs According to the Discipline of Voice Training?, the idea that vocal pieces of the composers of Turkish music can be evaluated within the global scope of the discipline of voice training could be introduced into the scholarly discourse within the academic atmosphere of the Department of Music, at Cumhuriyet University Faculty of Fine Arts.The subject of this study was chosen carefully so as to make original contributions to `Musicology?, which is the study of the scientific foundations of music as an art, and to `Voice Training?, in view of the subject`s relation to the `Art of Singing?.From the point of view of the history of our music and composers, in this study; Neveser KÖKDEŞ is studied as a female composer in terms of the technical and musical features that she projects through her work. In this respect, the songs of Neveser KÖKDEŞ are evaluated according to modern voice training techniques and practices.The required data were gathered through searching the literature and online resources on Neveser KÖKDEŞ and the discipline of voice training.