İsmail Nâkâm Divânı (tenkitli metin-inceleme)
The collection of Ismail Nakam (compared text, analysis)
- Tez No: 323525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM BİRİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl, İsmail Nâkâm, Divânı, Tenkitli Metin, Tahlil, The nineteenth century, İsmail Nakam, The Collection of Ismail Nakam, Compared Text, Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Bu çalışma 19. yüzyıl şairlerinden İsmail Nâkâm'ın hayatı, mahlası, sanatı, Türkçe Divânı'nın tenkitli metni ve kısa bir tahlilinden oluşmuştur. İsmail Nâkâm Divânı üzerine yaptığımız bu çalışma şairin kullandığı kelimeler, üslubu ve edebi sanatları kullanışı doğrultusunda, Divan Şiirine İsmail Nâkâm gözüyle bakmaya yardımcı olacaktır. Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmayla Eski Türk Edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olan İsmail Nâkâm'ın edebi kişiliğini ve eserini edebiyat dünyasına tanıtmış olduk.
Özet (Çeviri)
This study comprises of Ismail Nakam, one of the nineteenth century poets, and his life, pseudonym, art, compared text of Turkish collection and a brief analysis. This study about the collection of İsmail Nâkâm aims to help the readers consider the ottoman poems with the eye of İsmail Nâkâm in accordance with his glossary he uses, style and usage of literary arts. In conclusion, with the thesis we argue on, we have an opportunity to introduce İsmail Nâkâm who is one of the most important poets in Old Turkish Literature.