Kentsel markalaşma sürecine kültür turizminin etkisi: Antakya (Hatay) örneği
Impact of culture tourism on city branding: Case of Antakya (Hatay) city
  1. Tez No: 323650
  2. Yazar: GÜLSÜM EDA SARUHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. GÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka kent, Destinasyon markalama, Kültür turizmi, Brand City, Destination marking, Cultural tourism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Günümüzde gerek hizmet sektöründe gerekse endüstri sektöründe her geçen gün değişen ve yenilenen bir pazarlama anlayışı bulunmaktadır. Bu değişimde üzerinde durulan ve dikkat çeken yaklaşım ise ?markalama? yaklaşımıdır. Bir şehrin ?marka şehir? olması için tercih edilen bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerekmektedir. Çekim merkezi haline getirilmesi için de doğal, tarihi, kültürel özelliklerinin ön plana çıkarılması ve ulusal-uluslar arası baz da tanıtımının yapılması gerekir. Bu yaklaşımı kavrayan ülkeler, bölgeler ya da şehirler sahip oldukları ürünleri farklılaştırarak pazara sunabilmek ve pazar paylarını arttırabilmektedirler. Bu bağlamda ülke yöneticileri de bir ülkenin tamamını değil, ülkenin sahip olduğu her yörenin birer destinasyon olarak pazarlanması kavramına ağırlık vermeye başlamışlardır. Bu noktadan hareketle yapılan bu çalışmanın amacı; 2023 Turizm Stratejisi'nde yer alan marka kültür kentlerinden biri olan Hatay'ın var olan tarihsel ve kültürel zenginliklerini, ön plana çıkararak destinasyon markası yaratmadaki etkilerini belirlemektir.Bu çalışmada öncelikle konu ile ilgili daha önce yapılmış araştırmalardan, makalelerden, yayınlardan ve aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından elde edilen istatistikî verilerden yararlanılmıştır. Mevcut literatür taramasından sonra, Hatay'a Şubat/Mart 2012 döneminde ziyarete gelen toplam 100 yerli turiste anket uygulanarak elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla yorumlanmıştır.Elde edilen verilere göre; Hatay'ı ziyaret eden turistler, Hatay'ı hem kültür ve tarih şehri olarak görmekte hem de kültürel kent markalaşması aşamasında potansiyeli yüksek olan bir kent olarak görmektedir. Turistlerce olumlu olarak değerlendirilen durumlara rağmen markalaşabilmek adına gerçekleştirmesi gereken adımlar oldukça fazladır. Öncelikle UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan St. Pierre Kilisesinin çevresinin çağdaş bir rehabilitasyona kavuşturulması ve yine UNESCO tarafından `Dünya Gastronomi Şehri' adaylığı kabul edilen Hatay mutfağının, tüm kalite ve hijyenik şartlarını yerine getirerek tanıtımını sağlayan kitap CD ve broşürlerinin hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca markalaşma adına yapılması gereken adımlardan biri olan turizmin çeşitlendirilmesi konusunda, üçüncü yaş turizminin değerlendirilmesi ve buna yönelik yatırımlar yapılması gerekmektedir. Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olan kurtuluş caddesinin sokak sağlıklaştırması ve binalara ilişkin restorasyon ve cephe düzenlemesi de atılması gereken adımlar arasında yer almaktadır. Son olarak tüm halkı, kurum ve kuruluşlarda çalışanları, basın mensuplarını ve esnafı bilinçlendirmek ve gerekli eğitim ve seminerleri düzenlemek kentin markalaşmasının sağlanmasında gereklidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there is a changeable and innovative marketing approach in both service sector and industry sector. This highlighted approach is `marking?. The city needs to became into a center of attraction for became to `a brand city?. The cultural, natural and historical characteristics of the city should be highlighted and the promotion of the city needs to be done internationally. The countries, cities and regions with this approach increase the market shares and differentiate their products. In this context, managers of country take into account every region of country as a destination of marketing rather than the entire country. As a result of this, the purpose of this labor is putting forward the cultural and historical wealth of Hatay, which will be the city of culture brand in 2023, for indicating the effects of it as a destination mark.In this working, the statistics taken from T.C Culture and Tourism Ministry and investigations, articles, publications evaluated. After scanning the current literature, a questionnaire done to 100 domestic tourist who visited Hatay in February/March 2012 period. The dates obtained from the questionnaire, was interpreted through the SPSS program.According to datas; the tourists, who visited Hatay, see Hatay as a cultural and historical city, also they claim that the potential of Hatay to marking city is high. Although the positive comments of the tourists, there are many things need to be done. Firstly, the environment of St. Pierre church, which is in UNESCO?s World heritage list, should attaining to a contemporary rehabilitation and CD, brochure preparation of the Hatay cuisine, which the nomination of it for ` Gastronomy city of World? accepted by UNESCO, should made with fulfilling the conditions of all the quality and hygene. Also, about the diversification of tourism, which is the one stage of being a brand, evaluation of the third age tourism and investments are required. Kurtuluş Street is first Lightning Street of the World. The restoration and facade arrangement of the street should be done. Finally, all of Hatay?s people, institutions, employees of organizations, members of press and shopkeepers became conscious. These necessary education and seminars is required for branding of the city.