DNA topoizomeraz II enzim inhibitörü yeni heterosiklik bileşiklerin ın silico tasarım çalışmaları
In silico design studies on new heterocyclic DNA topoisomerase II enzyme inhibitors
- Tez No: 324043
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN AKI-YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Doking, Farmakofor Analizi, Hiphop, Topoizomeraz II, Benzazoller, Docking, Pharmacophore Analysis, Hiphop, Topoisomerase II, Benzazoles
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
DNA Topoizomeraz II Enzim İnhibitörü Yeni Heterosiklik Bileşiklerin In Silico Tasarım Çalışmalarıİlacın keşfedilmesi süreci, son yıllarda hızlı ve düşük maliyetli avantajları ile bilişimsel yöntemlerin yeni ilaç adaylarının tasarlanmasında benimsenmesi ile derinden değişmiştir. Son zamanlarda, bilişimsel tekniklerin ve donanımların in silico yöntemlerin önder belirlenmesi ve optimizasyonunu hızlandırmasını sağlanmıştır.Topoizomeraz II inhibitörü olduğu bilinen ve klinikte antikanser amaçla kullanılmakta olan etoposit, teniposit, doksorubisin, danorubisin, idarubisin, epirubisin, pirarubisin, mitoksantron ve amsakrin bileşikleri ile moleküler modelleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.Bu etkisi bilinen bileşiklerin topoizomeraz IIß enzimi (PDB: 3QX3) üzerinden CDocker yöntemi ile Discovery Studio 3.5 programı kullanılarak doking çalışmaları yapılmış ve topoizomeraz II inhibitör aktiviteleri ile karşılaştırıldığında uyumlu sonuçlar bulunmuştur.Buna ek olarak HipHop methodu ile bu bileşiklerden oluşan bir set üzerinden, üç boyutlu farmakofor hipotezleri oluşturulmuştur.Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda topoizomeraz II enzim inhibitörü olabilecek benzazol türevi yeni önder bileşiklerin tasarımı gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Silico Design Studies on New Heterocyclic DNA Topoisomerase II Enzyme InhibitorsIt projected that in silico methods will become a dominant tool to address this issue, from drug discovery to marketing. Recently, advances in computational techniques and hardware have enabled in silico methods to speed up lead identification and optimization.Molecular modeling studies were carried out with the drugs etoposide, teniposide, doxorubicin, daunorubicin, idarubicin, epirubicin, pirarubicin, mitoxantrone and amsacrine which are known as inhibitors of the human topoisomerase II enzyme.Docking studies of human topoisomerase IIß enzyme (pdb code:3QX3) were carried out by CDocker method (Discovery Studio 3.5) with the drugs above and compared with their topoisomerase II inhibitor activities.Additionally, three dimensional pharmacophore hypotheses were built by working these topoisomerase II inhibitors using HipHop method.Based on the results of the studies, the design of new benzazole lead compounds that potencially have effects on topoisomerase II enzyme were carried out.