Yeni bazı indol türevi bileşiklerin sentezi, yapı aydınlatılması ve biyolojik aktivitelerin araştırılması
Synthesis of some novel indole derivatives, structure elucidation and evaluation of biological activities
  1. Tez No: 324044
  2. Yazar: NİLÜFER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCA GÜL ALTUNTAŞ DİNLENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioxidant activity, antimicrobial activity, indole, structure elucidation, synthesis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yeni Bazı İndol Türevi Bileşiklerin Sentezi, Yapı Aydınlatılması ve Biyolojik Aktivitelerin Araştırılması Antiviral ve antikanser etkileri incelenen ve bu alanlarda güçlü etkileri olduğu bilinen indol türevlerinin bu etkilerinin yanı sıra antimikrobiyal ve antioksidan etkilerinin de olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmada ise, yeni aktif indol türevlerini sentezleyerek antmikrobiyal ve antioksidan etkilerini tayin etmek amaçlanmıştır. Bu projede, 2-[(4-sübstitüe-piperazin-1-il)karbonil]-1H-indol(3-15) türevleri aşağıdaki sentez basamakları ile elde edilmiştir. Öncelikle, indol-2 karboksilik asit ile N-formil piperazin 1,1'-karbonildiimidazol(CDI) varlığında reaksiyona sokularak 2-[(4-formil-piperazin-1-il)karbonil]-1H-indol (1)elde edilmiştir. Bu bileşiğin metanolik HCl ile hidrolizi sonucu 2-(piperazin-1-il)karbonil-1H-indol (2) elde edilmiştir. Bileşik 2 ile 2-kloro-3-nitropiridin reaksiyona sokularak 2-[(4-(3-nitropiridin)piperazin-1-il)karbonil]-1H-indol(3) elde edilmiştir. Bileşik 4-15; indol-2 karboksilik asit ile N-sübsitüe piperazin türevleri 1,1'-karbonildiimidazol (CDI) varlığında reaksiyona sokularak hazırlanmıştır.Sentezlenen bileşiklerin saflıkları İTK ile kontrol edildikten sonra erime noktaları saptanmıştır. Kimyasal yapılarının aydınlatılması 1H-NMR, Mass spektral verileri ve elementel analiz bulgularıyla gerçekleştirilmiştir. Sentezi yapılan türevlerin, S. aureus ATCC 25923, MRSA ATCC 43300, C. albicans ATTC 10231, E.coli ATCC 25922, B.subtilis ATCC 6633'a karşı in vitro antimikrobiyal etkileri Tüp Dilüsyon yöntemi kullanılarak ; antioksidan özellikleri ise, in vitro ortamda, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ile etkileşim, süperoksid radikalinin süpürülmesi ve lipid peroksidasyon inhibisyonu ile test edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Antioksidan aktivite, antimikrobiyal aktivite, indol, sentez, yapı aydınlatma
Özet (Çeviri)
SUMMARYSynthesis of Some Novel Indole Derivatives, Structure Elucidation and Evaluation of Biological Activities Indole containing compounds are known as strong antiviral and anticancer agents as well as their antimicrobial and antioxidant activities. In this study, we aimed to synthesize new active indole derivatives and to test their antimicrobial and antioxidant activities. In this project, the derivatives of 2-[(4-sübstitüe-piperazine)1-yl) carbonyl]-1H-indole (3-15) were obtained by phases of synthesis as follows: At first, 2-[(4-formyl-piperazine)1-yl) carbonyl]-1H-indole(1) has obtained by the reaction of indole-2-carboxylic acid and N-formyl piperazine, at the peresence of 1,1'- carbonyldiimidazole (CDI).2-(piperazine-1-yl)carbonyl-1H-indole (2) was obtanined by result of hydrolysis of compounds with methanolic HCl. 2-[(4-(3-nitropyridine)piperazine-1-yl)carbonyl]-1H-indole (3) was obtained by using the compound 2, into the reaction with 2-chloro-3-nitropyridine. The compounds have been 4-15 made by reaction of the indole-2-carboxylic acid and 4-substitue piperazine derivatives in the presence 1,1'- carbonyldiimidazole.For the purity of synthesized compounds, their melting points and TLC had been carried out. Elucidation of their chemical structures had also been carried out by using H1-NMR, Mass and elemental analysis.In vitro antimicrobial efficacy of synthesized derivatives had been tested by using Tube Dilution technic for S.aureus ATCC 25923, MRSA ATCC 43300, C.albicans ATCC 10231, E.coli ATCC 25922, B.subtilis ATCC 6633; their antioxidant activities had been tested in vitro by synthesized compounds interaction with 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl(DPPH), superoxide radical scavenging effect and inhibition of lipide peroxidation.