Kolon kanserli hastalarda sentinel lenf nodu haritalaması
Sentinel lymph node mapping in colon cancer patients
- Tez No: 324088
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
- Anahtar Kelimeler: İmmünohistokimya, kolon kanseri, lenfatik haritalama, mavi boya, sentinel lenf nodu, Hystopathology, colon cancer, lymphatic mapping, blue-dye, sentinel lymph node
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kolon kanserleri gastrointestinal kanalda en sık görülen malignitelerdir. Kolon kanserli hastalarda lenf nodu durumu; sağ kalım, hastalık nüksü ve tedavinin önemli bir belirleyicisidir. Sentinel lenf nodu biyopsisi (SLNB) teknikleri diğer kanser türlerinde patolojik değerlendirmeyi artırmak için düşük morbidite ile başarı ile kullanılmaktadır. Kolon kanserinde SLNB'nin kullanım alanı konusunda halen fikir birliği yoktur. Bu nedenle kolon kanserli hastalarda bu çalışma planlandı. Bu çalışmada 01.10.2010 ile 01.10.2011 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'ne kolon kanseri nedeniyle başvuran; acil veya elektif operasyona aldığımız, ardışık 100 hasta değerlendirildi. Etik kurul onayı alındı ve çalışmaya katılan tüm hastalara onam formu doldurtuldu.16 hasta çeşitli nedenlerle çalışma dışı bırakılarak 84 hasta dahil edildi. Mavi boya ile işaretlenen ilk üç-dört lenf nodunun patolojik durumu ile final patoloji sonuçları karşılaştırılarak, yöntemin lenf nodu pozitifliğine duyarlılığı ve yanlış negatiflik oranı saptandı. 84 hastanın 10'unda boyanma olmadı. 74 hastada en az bir lenf nodu boyanması tespit edildi. Final patolojisinde ortalama 24 (5-48) adet lenf nodu çıkarıldı. 84 hastanın 58'inde (%69) boyanan lenf nodlarında metastaz yoktu. 26 hastada ise (%31) makrometastaz saptandı. Bu hastaların 16'sında (%19) boyanan SLN'da; 10 (%12) hastada boyanmayan non-SLN'lerde metastaz saptandı. Bizim çalışmamızda lenf nodu metastazlarını öngörmede SLN identifikasyonunun sensitivitesi düşük (%61,54), yanlış negatiflik oranları yüksek (% 38,5) , spesivite %100, tespit oranı % 88,1, genel doğruluk oranları %81,08, negatif prediktif değer %82,76, pozitif prediktif değer % 100 olarak bulundu. Aberan lenfatik yol tespit edilmedi. SLNB'de metastaz saptanıyorsa radikal cerrahi yapılabileceği; SLNB'de metastaz olmadığı raporlandığında, radikal rezeksiyon yapılmayabileceği, ancak güvenirliliğinin düşük olması nedeniyle cerrahi kararını belirleyemeyeceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Colon cancers are the most detected malignities in gastrointestinal tract. Lymph node stage of the patients with colon cancer is an important factor that determines surviliance, recurrence and treatment. The techniques of sentinel lymph node biopsy (SLNB) are used successfully with a low morbidity to increase the value of pathology in many other cancers. The effect of SLNB in colon cancer is still controversial. Hence, this study was planned in patients with colon cancer. In this study, 100 consecutive patients who underwent elective or urgent operation for colon cancer in Mersin University Medical Faculty, Department of General Surgery between 01.10.2010 and 01.10.2011 were evaluated. The study was approved by our ethics comithee and a written informed consent was taken from all patients. Eighty-four patients were included due to elect 16 patients for different clinical reasons. The sensitivity of the method to the positivity of lymph node and false negative rate were detected by comparing with pathologic condition of 3-4 lymph node marked with blue-dye and final pathologic conclusion. 10 of 84 patients were remained unmarked. In 74 patients, at least one marked lymph node was detected. A mean number of 24 (5-48) lymph nodes were reported at final pathology. There was no metastasis in dyed lymph nodes in 58 (69%) of 84 patients. Macrometastasis was detected in 26(31%) patients. Of these patients, metastasis was detected in 16 patients with dyed SLN and 10 patients with undyed non-SLN. In our study, the effect of SLN identification in lymph node metastasis were evaluated as low sensitivity (61,5%), high false negativity (38,5%), spesivity (100%), detection rate (38,5%), overall accuracy rate (81%), negative predictive value 82,7% and positive predictive value 100%. There was no aberrant lymph road. In conclusion, we speculated that radical surgery should be performed if metastasis was detected in SLNB. However, if no metastatis was detected in SLNB, radical surgery could not be performed, but it does not determine the surgical decision due to low reliability of the technique.