Kolorektal kanserlerde sentinel lenf nodu incelemesi
  1. Tez No: 171724
  2. Yazar: YAVUZ ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DURKAYA ÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, sentinel lenf nodu, lenf bezi metastazı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Kolorektal karsinomlar (KRK), kanserden ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alan ve gastrointestinal sistemin en çok rastlanan tümörleridir. Lenf nodu metastazı prognozdaki en önemli göstergedir. Lenf nodu metastaz varlığı, prognozdaki bu öneminin yanı sıra sistemik hastalık yayılımını göstermesi ve postoperatif adjuvan kemoterapinin planlanması için ölçüt olmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, KRK'li hastalarda isosulfan vital mavi boyası kullanılarak Sentine! lenf nodunun (SLN) varlığını ve yerini araştırmak, sonuçları ameliyat sonrası histopatolojik sonuçlarla karşılaştırmak ve SLN araştırmalarının KRK'lerde lenf nodu diseksiyonu için bir yol gösterici olup olamayacağını ortaya koymaktı. Bu çalışmadaki SLN haritalaması in vivo olarak, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda cerrahi tedavi gören 20 kolon kanserli hastaya yapıldı. Hastalardaki tümör yerleşim yerleri, 7 hastada (%35) sağ kolonda, 3 hastada (% 15) transvers kolonda ve 10 hastada (% 50) sol kolon idi. Hastaların 19'unda (% 95) lenf bezi boyanması tespit edildi 1'inde ise boyanma meydana gelmedi. Spesmenlerin histopatolojik incelemesinde 8 hastada (% 40) lenf bezi metastazı tespit edilmişken 12 hastada (% 60) lenf bezi metastazı tespit edilmedi. Sentine! lenf bezlerinin histopatolojik incelenmesi sonucunda, 11 hastada (% 57.8) reaktif lenf bezi, 8 hastada (% 42.2) ise metastatik lenf bezi tespit edildi. Bu çalışmadaki gerçek pozitif hasta sayısı 8, yanlış pozitif 11, gerçek negatif 1 ve yanlış negatif O olarak değerlendirildi. Çalışmamızda sentine! lenf nodu haritalamasının sensitivitesi % 100, spesifitesi % 8.3 olarak bulundu. Aberran lenfatik drenajı olan hastamız yoktu. Dolayısı ile vakalarımızın hiç birisinde SLN haritalamasına bağlı olarak lenfadenektomi sınırlarında değişiklik yapılmadı. Ortalama süre 6.8±1.2 dakika ve boyama işleminin maliyeti 4.75 YTL idi. Sonuç olarak, KRK'lerde SLN haritalaması kolay uygulanabilir, ucuz, cerrah tarafından öğrenilmesi kolay ve kısa sürede uygulanabilen bir yöntemdir. KRK'lerde tecrübeli cerrah tarafından yapılan SLN haritalaması, yanlış-negatiflik çıkma oranı düşük, sensitivitesi yüksek bir yöntemdir. Bu yöntemle elde edilecek lenf nodlarmın histopatolojik incelemesi île daha doğru evreleme yapılabilecektir. Doğru evreleme ile hastaya uygulanacak adjuvan kemoterapi kararı daha doğru şekilde verilecektir. Genel olarak KRK'lerde SLN haritalaması, yapılacak cerrahi tedavi yöntemi ve lenfadenektomiyi değiştirmemekle birlikte, muhtemel aberran lenfatik yollar tespit edilebilir. Bunun sonucunda da operasyondaki lenfadenektominin sınırları daha kesin şekilde tespit edilerek cerrahi rezeksiyonun başarısı arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Colorectal carcinomas ( CC), most frequently seen in gastrointestinal system, are among the primary causes of death of cancer. Lymph node metastasis is the most considerable prognostic indication in predicting nodes. Besides its importance for diagnosis, identification of lymph node metastasis constitutes a basis for planning postoperative adjuvant chemotheraphy. The purpose of this study is to investigate the location of Sentinel lymph nodes (SLN) by means of isosulfan vital blue dye and to compare and contrast the results with postoperative histopathological findings and finally to find out whether SLN studies would be a guide for lymph node dissection in colorectal carcinomas. The SLN mapping in the present study was accomplished in 20 patients with colon cancer who had been receiving treatment at the Department of General Surgery, Faculty of Medicine, Atatürk University, Turkey. The localization of tumors was in the right colon in 7 patients ( 35 % ), and in the transverse colon in 3 patients ( 15 % ) and in the left colon in 10 patients ( 50 % ). 19 of 20 patients ( 95 % ) lymph nodes were dyed while only one remained unstained In the histopathological study of the specimens, lymph node metastases were observed in 8 patinets ( 40 % ) while no metastasis was determined in 12 patients ( 60 % ). Histopathological investigation of lymph nodes showed that in 11 patients ( 57 % ) the nodes appeared to be reactive whereas they were metastatic in 8 patients ( 42.2 % ). In our study the number of true positive patients was found to be 8 and false positive patients was 1 1 whereas true negative was only 1 and false negative was 0. The sensitivity of sentinel lymph node mapping proved to be 100 % and its specifity was 8.3 %. There were no patients with aberrant lymphatic drainage. Therefore, no alteration was made in the lymphadenectomy limits based on SLN mapping. Average period of time was 6.8 + I.2 minutes and the cost of the dying procedure was 4.75 YTL In conclusion, SNL mapping in colorectal carcinomas seemed to be a method which can readily be applicable in a relatively shorter time with lower cost and easier for the surgeon to skill in. SLN mapping in colon carcimonas, if applied by any experienced surgeon, seems to be a method with lower false negative rate but higher sensitivity. Histopathological investigation of lymph nodes identified and localized by this method would make a more accurate staging possible which therefore enable the surgeon to make accurate treatment decision for adjuvant chemoteraphy. In general, SLN mapping in colorectal carcimonas would not change the surgical method or lymphadenectomy thus, other possible ways of aberrant lymphatic methods may beVI pursued. And this would lead to a more successful resection by the help of a more accurate limitation of the lymphadenectomy in the operations. Key words : Colorectal cancer, sentinel lymph node, lymph node metastasis