Tavşanlarda subaraknoid kanama sonrası gelişen ventriküler dilatasyon ve vazospazmda tirofibanın etkisinin değerlendirilmesi
The effect of tirofiban in ventricular dilatation and vasospasm after subarachnoid hemorrhage in rabbit model
  1. Tez No: 324093
  2. Yazar: NEVHİS AKINTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN YURTSEVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, vazospazm, ventriküler dilatasyon, tirofiban, Subarachoid heamorrhage, vasospasm, ventricle dilation, tirofiban
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETAmaç: Subaraknoid kanama günümüzde mortalite ve morbiditeye sıklıkla neden olmaktadır.Gelişen komplikasyonlarından en önemlileri olan vazospazm ve ventriküler dilatasyonunönlenmesi için birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmada Yeni Zelanda tipi albino tavşanmodelinde subaraknoid kanama sonrası gelişen ventriküler dilatasyon ve vazospazmınönlenmesinde intrasisternal olarak uygulanan tirofibanın etkinliği araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: 20 adet Yeni Zelanda tipi albino tavşan, kontrol ve ve tirofiban gruplarıolmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki deneklerin sisterna magnasına otologkan; tirofiban grubu deneklere ise otolog kan ve tirofiban enjekte edilerek subaraknoidkanama modeli oluşturulmuştur. 9. günde MRG kontrolü yapılarak ventriküler dilatasyonaraştırılmış, 10. günde tavşanlar sakrifiye edilerek anatomik olarak hem ventrikül boyutlarıölçülmüş, hem de vazospazm açısından baziler arterleri diseke edilerek anatomik olarakçapları ölçülmüştür.Bulgular: Kontrol grubunda lateral, 3. ve 4. ventrikül boyutlarının tirofiban grubuna göre birmiktar daha fazla olduğu manyetik rezonans görüntülemede saptanmış ancak istatistikselolarak bu durum anlamlı bulunmamıştır. Alınan anatomik kesitlerde, lateral ve 3. ventrikülboyutlarının karşılaştırılmasında tirofiban grubunda hem lateral ventrikül hem de 3. ventrikülboyutlarının daha küçük olduğu saptanmamıştır. Ancak yapılan istatistiksel analizde anlamlıfark bulunmamıştır. Baziler arter örneklemesinde ise yapılan anatomik ölçümler sonucundabaziler arter gövde ve tepe boyutları tirofiban grubunda daha geniş bulunmuştur. Ancakistatistiksel analiz sonucunda anlamlı fark bulunamamıştır.Sonuç: Bu çalışmada, tirofiban trombosit agregasyonu önlenmesi özelliği nedeniyleintrasisternal olarak uygulanmış, ventriküler dilatasyon ve vazospazm açısından gruplarviiikarşılaştırılmıştır. Ventriküler dilatasyon ve vazospazm tirofiban grubunda kontrol grubunagöre daha düşük oranlarda gerçekleşmiştir. Ancak bu farklar istatistiksel olarak anlamlıdeğildir. Bu konuda daha geniş serilerde yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Effect of Tirofiban in Ventricular Dilatation and Vasospasm After SubarachnoidHemorrhage in Rabbit ModelPurpose: Today subarachoid hemorrhage is one of the main reasons for mortality andmorbidity. There are several ongoing studies to prevent vasospasm and ventricular dilatationseen after subarachnoid hemorrhage. This study aims to examine the effect of tirofiban inventricular dilatation and vasospasm seen after subarachoid heamorrhage in the rabbit model.Material and Methods: 20 New Zelland type albino rabbits were used and divided into twosubgroups as control and tirofiban. In the control group only autologous blood; in thetirofiban group autologous blood and tirofiban were injected intracisternally. At day nine,magnetic resonance imaging were used to asses ventricular dilatation. At day ten, rabbits weresacrified to measure ventricular dimentions and basilar artery diameters in order to findevidence of ventricular dilatation and vasospasm respectively.Results: In the magnetic resonance imaging study; the lateral, third and fourth ventricledimensions were larger in control group but not significant statisticly. In the anatomicexamination, the dimensions of lateral and third ventricles were large in control group incomparison to tirofiban group however in statistical analysis it was not significant. Basilarartery dimensions were smaller in control group which is in favor of vasospasm; also it wasnot significant.Conclusion: Tirofiban is a drug that is used to inhibite platelet agregation. Using this feature,tirofiban was given intracisternally to examine the effect on vasospasm and ventriculardilation in subarachnoid heamorrhage. The complications were seen less in the tirofiban grouphowever they were not significantly important. More experiments have to be done in thistopic in larger models.