Metabolik sendromu olan ve olmayan kadınlarda diyetle kalsiyum tüketiminin vücut kompozisyonu ve kan değerleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of calcium consumption by diet on the body composition and blood values in women with and without metabolic syndrome
- Tez No: 324113
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Kalsiyum, Premenopoz, D Vitamini, Metabolic Syndrome, Calcium, Premenopause, Vitamin D viii
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZETBu çalışma Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Ümitköy Endokrinoloji Polikliniğine Ağustos-Aralık 2012 tarihleri arasında başvuran menopoz öncesi, 19-52 yaş aralığındaki toplam 146 kadın ile yürütülmüştür. Herhangi bir ilaç, vitamin ve mineral kullanmayan kadınlar çalışmaya dahil edilmiştir. Gebe ve laktasyon döneminde olanlar, kanser ve tiroid hastası olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bu çalışmada, menopoz öncesi dönemde metabolik sendromu olan ve olmayan kadınların diyetle kalsiyum alımlarının kan değerleri ve vücut kompozisyonu üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Metabolik sendrom tanısı ATP III kriterlerine göre konulmuştur. Hastaların genel özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını ve fiziksel aktivite durumlarını belirlemek amacı ile anket formu uygulanmıştır. Kalsiyum alımı besin tüketim sıklığı formu kullanılarak belirlenmiştir. Günlük enerji, makro ve mikro besin öğeleri alımları üç gün boyunca 24 saatlik besin hatırlatma formu ile kaydedilmiş, elde edilen veriler BEBİS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bireyler günlük kalsiyum alımları 0.05).Bu çalışmanın sonucunda kalsiyum alımı ile karın bölgesi yağı, tansiyon ve HDL kolesterol arasında ters ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study is executed by totally premenopausal 146 women between 19 and 52 years old who have applied to Başkent University Ankara Hospital Endocrinology Polyclinics between August and December 2012. Women who have not used any drugs, vitamins and minerals are included in the study. Pregnant and lactating women, cancer and thyroid patients are not included in the study. In this study; it is intended to investigate the effect of calcium consumption by diet on the body composition and blood values in women with and without metabolic syndrome. Metabolic syndrome diagnosis is made according to ATP III criteria. A questionnaire form is applied in order to specify the general properties, nutrition habits and physical activity status of the patients. Calcium consumption is determined by using food consumption frequency form. Daily energy, macro and micro nutritional ingredient consumption are recorded via a 24-hour nutrition reminder form and the data obtained is assessed by using the BEBİS programme. The individuals are assessed in two groups as calcium consumption of 0.05).As a result of this study; it is observed that there is an inverse relationship between abdominal fat, tension and HDL cholesterol via calcium intake.