Gaziantep il merkezinde düşük sosyoekonomik düzeye sahip ilköğretim çağı öğrencilerin göz patolojileri ve demografik özellikleri
The prevalence of visual impairment and demographic characteristics school age children of low socio-economic status in gaziantep
  1. Tez No: 324118
  2. Yazar: RAMAZAN YAYUSPAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜRLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Görme taraması, Kırma kusurları, Okul çağındaki çocuklar, Şaşılık, Ambliyopi, Göz içi basıncı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: İlköğretim öğrencilerinde, kırma kusurları ve diğer göz hastalıkları prevalansını, ambliyopi insidansını ve bunların sebeplerini ve yaş, cinsiyet, aile eiğitimi ve sosyoekonomik faktörler arasındaki korelasyonu araştırmak, tedavilerini yapmak ve geleceğe dönük olarak bir ölçüde koruyucu hekimlik yapmaktır.Çalışmanın yapıldığı yer: Gaziantep İl Merkezinde düşük sosyoekonomik düzeye sahip ilköğretim okullarıMateryal ve Metod: Bu çalışma kesitsel olarak Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalınca Şubat 2011 ve Mayıs 2012 tarihlerinde İlin düşük sosyoekonomik düzeye sahip 11 ilköğretim okulunu kapsamaktadır. Rutin bir göz muayenesini takiben Snellen eşeli ile görme keskinliği 10/10 seviyesinin altında olanlar ve otorefraktometre ile refraksiyon kusuru saptananlara sikloplejik muayene yapıldı.Bulgular: Taramaya alınan öğrenci sayısı toplam 19898 kişi olup bunların 9973'ü (%50,13) kız, 9925'i (%49,87) erkektir. Araştırmaya katılan öğrencilerin babalarının %5,16'sı, annelerinin %36,7'sinin okuma yazma bilmediği veya okula gitmediği saptanmıştır. Öğrencilerin 3377'sinin ( %16,97) ailesinde akraba evliliğinin olduğu görülmüştür. Öğrencilerin ortalama yaşı 10,3±3,86'dır. Sadece refraksiyon kusuru olanların tüm taranan öğrencilerdeki oranı ise %23,16'dır. Erkeklerin 2269'unda (%22,86), kadınların 2341'inde (%23,47) refraksiyon kusuru saptandı. Bütün öğrenciler değerlendirildiğinde, 740'ında miyopi (%3,71), 1117'sinde hipermetropi (%5,61), 2753'ünde astigmatizma bulunmuştur (%13,8). Taranan popülasyonda saptanan göz hastalıkları içerisinde ikinci sıklıkta şaşılık saptanmıştır (%3,74). Ambliyopi oranı %3,03 olarak bulunmuştur.Anizometropi birinci en sık (234 öğrenci, %1,17), şaşılık ikinci en sık (178 öğrenci, %0,89) ambliyopi sebebi olarak saptanmıştır. Renk körlüğü prevalansı %1,6 olarak saptanmıştır. Ortalama santral kornea kalınlığı 539,1µm olarak ölçüldü. Tüm öğrencilerin ortalama aksiyel uzunluğu 22,28 mm±0,49 olarak bulundu. Göz içi basıncı (GİB) ortalaması 15,35 mmHg olarak bulunmuştur.Tartışma: Görme bozukluğu okul çağındaki çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Periyodik okulöncesi göz tarama programları ile kırma kusurları ve yaygın göz hastalıkları önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the prevalence of refractive errors and other eye diseases, incidence of amblyopia, their causes in school children and the correlation between gender, age, parental education, and socio-economic factors, to treat this disorders and in a way, to perform protective medicine for future aspects.Institution: Primary schools with low socio-economic level of the city center of Gaziantep.Materials and methods: This study (cross-sectional) covers the 11 primary schools with low socio-economic level of the city center of Gaziantep, between the dates January 2011- May 2013. Following a routine eye examination those who were below the 10/10 visual acuity as diagnosed with Snellen acuity chart and found to have a refraction error with autorefractometer had been examined with a cycloplegic.Results: The number of students that had been involved in the screening was a total of 19898, out of which 9973 (50,13%) were girls and 9925 (49,87%) were boys. 5,16% of the students their fathers? and 36,7% their mothers? were illiterate or did not go to school. 16,97% families were consanguineous marriages. The average age ws 10,3±3,86 years. Those who had only refractive error rated 23,16% among the overall students screened. Refractive error was detected 22,86% of the men, 23,47% of the women. When all of the children were evaluated, 3,71% (740 students) has myopia and 5,61 % (1117 students) hyperopia. Astigmatism was present in 13,8% children. Strabismus was the second most common eye diseases detected in the screened population. The rate of amblyopia was found as 3,03%. The most common reason of ambliyopia was anisometropia (1,17%, 234 students) and the second most common reason was strabismus (0,89%, 178 students). Color blindness prevalence was 1,6%. Mean central corneal thickness was measured 539,1 µm. Mean axial length of all students were 22,28 mm±0,49. The mean intraocular pressure was 15,35 mmHg.conclusion: Visual impairment is a common disorder in school-age children. Periodic preschool visual screening programs can prevent refractive errors and common ocular diseases.key words: Visual screening, Refractive errors, scholl age children,Strabismus, Amblyopia, intraocular pressure.