Gebe ratlarda formaldehit maruziyetinin fetusların morfolojik yapıları ile karaciğer dokusunun gelişimi üzerine zararlı etkilerinin araştırılması; chrysin'in muhtemel koruyucu rolünün incelenmesi
Investigation of harmful effects of formaldehyde on the foetal morphological structure, liver development which applied to pregnant rats; the possible protective effects of chrysin against these damage
  1. Tez No: 324130
  2. Yazar: SONGÜL ÇUĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Formaldehit, Chrysin, Rat fetus, Morfolojik yapı, Karaciğergelişimi.Gereç ve Yöntem: Çalışmada ağırlıkları 200-250 gr arasında olan, Formaldehyde, Chrysin, Rat fetuses, Morphological structure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETAmaç: Deneysel olan bu çalışmada, gebelikte formaldehit maruziyetinin fetuslarınmorfolojisi ve karaciğer gelişimi üzerindeki olası zararlı etkilerinin incelenmesi veolası bu zararlı etkilere yönelik chrysin'in muhtemel koruyucu etkisinin belirlenmesiamaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmada ağırlıkları 200-250 gr arasında olan, erişkin 67 adetWistar Albino cinsi dişi sıçan kullanıldı. 67 adet dişi sıçan 7 gruba ayrıldıktan sonragebelik oluşturulmaya çalışıldı. Gebe kalmayan 12 dişi sıçan deney dışı bırakıldı.Grup I'e intraperitoneal (i.p.) serum fizyolojik, Grup II'ye gavaj yolu ile 20 mg/kgchrysin (CH), Grup III'e i.p. yolla 0,1 mg/kg formaldehit (FA), Grup IV'e i.p. yolla 1mg/kg FA, Grup V'e i.p. yolla 0,1 mg/kg FA ve gavaj yolu ile 20 mg/kg CH, GrupVI'ya i.p. yolla 1 mg/kg FA ve gavaj yolu ile 20 mg/kg CH ve Grup VII'ye gavajyolu ile mısır yağı gebeliğin 7.-20. günleri arası gün aşırı uygulandı. Gebeliğin 20.günü sezeryan yapılarak fetuslar çıkarıldı. Fetusların morfolojik parametreleri (fetusağırlığı ve karaciğer ağırlığı) incelendi. Karaciğer gelişimindeki etkilenmeyibelirlemek için histolojik boyamalar (Hematoksilen-Eozin ve Periyodik Asit-Schiff)ve biyokimyasal analizler yapıldı.Bulgular: FA uygulanan grupların fetus ağırlığı ve karaciğer ağırlığında istatistikselolarak anlamlı bir şekilde azalma saptandı. Fetus karaciğerinde hem 0,1 mg/kg FAhem de 1 mg/kg FA grubunda megakaryosit sayısında istatistiksel olarak anlamlı birazalma tespit edildi. 1 mg/kg FA grubunda ise histopatolojik değişiklikler gözlendi.Biyokimyasal olarak FA, glutatyon (GSH) düzeyini azalttı ve malondialdehit (MDA)düzeyini arttırdı.Sonuç: Gebelikte düşük doz FA maruziyeti, oksidatif stres oluşturmak suretiylefetusun morfolojik, histolojik ve biyokimyasal olarak olumsuz etkilenmesine sebepolur. CH ise morfolojik ve biyokimyasal parametrelerde antioksidan etki göstermekteama histopatolojik değişiklikleri düzeltmekte yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed in this experimental study to investigate for potentially harmful effectsof formaldehyde exposure during pregnancy on the development of fetuses and livermorphology and to determine possible protective effect of chrysin to the harmful effects.Material and Methods: 67 adult Wistar Albino genus male rats whose weights arebetween 200-250 gram were used in this study. 67 female rats were divided into 7groups and attempted to create pregnancy. 12 non-pregnant rats were excluded from thestudy. We injected physiological saline to group I intraperitoneally (i.p.), 20 mg/kgchrysin (CH) to group II by gavage, 0,1 mg/kg formaldehyde (FA) to group III i.p., 1mg/kg FA to group IV i.p., 0,1 mg/kg FA i.p. and 20 mg/kg CH by gavage to group V,1 mg/kg FA i.p. and 20 mg/kg CH by gavage to group VI and corn oil to group VII bygavage between 7th and 20th day of pregnancy every other day. Fetuses were removed bycesarean section on 20th day of pregnancy. Morphological parameters (fetal weight andfetal liver weight) of fetuses examined. Histological staining and biochemical analyzeswere performed to determine the development of the liver are affected or not.Findings: Statistically significant decrease was found in liver weight and fetal weight inthe group treated with FA. Statistically significant decrease was found onmegakaryocyte number in the group treated with FA 0,1 and FA 1. Histopathologicalchanges were observed in the group treated with FA 1. FA biochemically reduced thelevel of glutathione (GSH) and augmented the level of malondialdehyde(MDA).Results: Exposure to low doses of formaldehyde during pregnancy causing oxidativestress in the fetus and causes morphological, histological and biochemical negativeeffects. Chrysin showed antioxidant effects on morphological and biochemicalparameters but inadequate to correct histological changes.vii