Karbapenem dirençli acinetobacter baumannii klinik izolatlarında sınıf D beta laktamaz varlığının araştırılması
Investigation of the presence of class D beta-lactamases in clinical isolates of carbapenem-resistant acinetobacter baumannii
  1. Tez No: 324152
  2. Yazar: DEMET GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA DURUPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, karbapenem, oksasilinazlar, Acinetobacter baumannii, carbapenem, oxacillinases
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETAcinetobacter baumanii aerobik, gram negatif, glukozu fermente etmeyen çoğunlukla yoğun bakım ünitelerinde meydana gelen infeksiyon salgınlarında sıklıkla yer alan fırsatçı bir patojendir. Son yıllarda A.baumannii' ye artan ilginin başlıca nedenlerinden biri salgınlar ve çoğul ilaca dirençli suşların (MDR) ortaya çıkmasına yol açan direnç belirleyicilerini kazanma ve biriktirme yeteneğine olan eğilimidir.Karbepenemler Acinetobacter baumannii tedavisinde kullanılan beta laktam grubu önemli ajanlardır. Acinetobacter türlerinde karbapenem direnci dünya çapında giderek artan oranlarda rapor edilmekte ve gelişmekte olan antimikrobiyal direncinhabercisi olmaktadır. Acinetobacter türlerinin karbapenem direnç mekanizmaları arasında en yaygın olanı OXA-tipi enzimlerdir. A.baumannii, OXA-23 ve türevleri, OXA-24 ve türevleri, OXA-51 ve türevleri ve OXA-58 olarak özetlenebilecek 4 farklı karbapenemleri hidrolize edebilen enzim ailesini içerebilmektedir.Çalışma kapsamına çeşitli klinik örneklerden soyutlanan 100 karbapenem dirençli A. baumannii klinik izolatı dahil edildi. VITEK2 sistemi (bıoMerieux, ABD) ile izolatlar tür düzeyinde tanımlandı ve antimikrobiyal duyarlılık testleri yapıldı.İmipenem ve meropenemin MİK değerleri CLSI önerileri doğrultusunda sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile saptandı. Antimikrobiyal duyarlılık sonuçlarına göre tüm izolatlar piperasilin, sefepim ve seftazidime dirençli bulunmuştur. Çalışmadaki A.baumannii klinik izolatlarının tamamı kolistine duyarlı görülmektedir. İzolatlarda OXA karbapenemazlardan olan blaOXA-23, blaOXA-24, blaOXA-51, blaOXA-58 gen bölgelerinin varlığı PCR ile araştırıldı. İzolatların tamamında A.baumanii' ye özgü olan blaOXA-51 pozitif bulundu. İzolatların %93' ünde blaOXA-23 pozitif bulunurken, blaOXA-24 ve blaOXA-58 gen bölgelerine ise saptanmadı.çalışmamız sonucunda karbapenem direncinin; OXA-51 tip doğal oksasilinazın aşırı üretimi sonucu ve OXA-23 enzim geninden kaynaklanabileceği; bunun yanında diğer direnç mekanizmalarının ileri çalışmalarda incelenmesinin gerekliliği düşünülmüştür
Özet (Çeviri)
SUMMARYAcinetobacter baumanii is an aerobic, gram negative and non-glucose fermenting opportunistic pathogen that is frequently associated with outbreaks most often occur in intensive care units. One of the main reasons for the growing interest inA. baumannii in recent years is outbreaks and its tendency to the ability of acquisition and accumulating of resistance determinants that lead to the emergence of multidrugresistant(MDR) strains.Carbapenems are beta-lactam agents that are used in the treatment of Acinetobacter baumannii infections. Carbapenem resistance in Acinetobacter species has been increasingly reported throughout the world and has been the indicator ofemerging antimicrobial resistance. The most common mechanism of carbapenem resistance in Acinetobacter species is OXA-type enzymes. A.baumannii can produce four different families of enzymes including OXA-23 and its derivatives, OXA-24 andits derivatives, OXA-51 and its derivatives and OXA-58 that can hydrolyze carbapenems.One hundred clinical isolates of carbapenem-resistant A. baumannii isolated from various clinical specimens were included in the study. Isolates were identified and their antibiotic susceptibility testing was performed by VITEK 2 system (bıoMerieux,USA). Imıpenem and meropenem MIC values were detected by broth microdilution method according to the recommendations of CLSI.All isolates were found to be resistant to piperacillin, cefepime and ceftazidime in the antibiotic susceptibility tests. All A. baumannii clinical isolates in the study weresusceptible to colistin. The presence of OXA carbapenemases, blaOXA-23, blaOXA-24, blaOXA-51, blaOXA-58 gene regions was invesitigated by PCR. A.baumanii specific blaOXA-51 was found to be positive in all of the isolates. While blaOXA-23 was positive in 93% of the isolates, blaOXA-24 ve blaOXA-58 gene regions weren't detected.As conclusion of the study, we suggest that carbapenem resistance may occur as a result of the overproduction of OXA-51 type natural oxacillinase and the presence of OXA-23 gene, in addition, further studies are needed to invesitgate other resistance mechanisms.