Denizli ilinde kamu ve özel diyaliz merkezlerinde tedarik zinciri yönetimlerinin incelenmesi
Evalution of supply chain management of goverment and private dialiysis centers in denizli
  1. Tez No: 324221
  2. Yazar: LALE ÖZDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN MEVSİM, PROF. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, kamu ve özel sağlık kuruluşları, sağlıkta kalite uygulamaları, supply chain management, goverment and private health sectors, the quality of health practice
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada Denizli ilinde bulunan kamu ve özel diyaliz merkezlerinin tedarik zinciri yönetimlerinin incelenmesi amaçlanmış, bu örneklerden yola çıkarak kamu ve özel sağlık kurumlarında tedarik zinciri yönetimleri açısından farklılık olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır.Yöntem: Araştırma Denizli ilinde bulunan beş özel dört kamu diyaliz merkezinde yapılmıştır. Diyaliz merkezlerinin sorumlu müdürlerine diyaliz merkezi ile ilgili 18 sorunun bulunduğu anket yüz yüze görüşme ile uygulanmış, diyaliz merkezlerinde bulunan 102 personelin 86'sına tedarik zinciri yönetimi ile ilgili 46 soruluk bir anket uygulanmıştır. Veriler SPSS 15.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistik analiz olarak tanımlayıcı analizler (frekans, yüzde, ortalama vb), ki kare (çalışanların demografik özelliklerinin, kurum özelliklerinin karşılaştırılması için) Man-Whitney U ve t testi kullanılmıştır.Bulgular: Kamu ve özel diyaliz merkezlerindeki tedarik zinciri uygulamaları karşılaştırıldığında, kamu diyaliz merkezlerinde kalite yönetim sistemine uygun bir tedarik zinciri yönetimi olduğu görülmüştür. Malzeme kullanım sayıları açısından kamu ve özel diyaliz merkezleri arasında istatistiksel fark yoktur (p=0,221), fakat malzeme fiyatları açısından diyalizat ve enjektörde kamu diyaliz merkezleri lehine (p=0,024,p=0,014) diyalizör de ise özel diyaliz merkezleri lehine (p=0,024) farklılık bulunmaktadır. Sekiz bölümden oluşan tedarik zinciri yönetimi bileşenlerine kamu ve özel diyaliz merkezi çalışanlarının verdikleri cevaplara bakıldığında kamu ve özel diyaliz merkezi personeli arasında her biri için anlamlı farklılık vardır (p=0,000).Sonuç: Kamu diyaliz merkezleri, tedarik zinciri uygulamaları açısından özel diyaliz merkezlerine göre kalite yönetim sistemi kurallarına uygun davranmaktadır. Buna rağmen özel diyaliz merkezi personeli, kamu diyaliz merkezlerinde çalışan personele göre tedarik zinciri yönetimi açısından daha iyi durumda olduklarını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
Aim : The aim of this research was to find out the differences of supply chain manangement between goverment and private dialysis centers in Denizli, hence evaluating the supply chain management of private and goverment health sectors.Methods: This research took place in five private and four goverment dialysis centers in Denizli. Managers responsible for the dialysis center were given a questionnaire of 18 questions about the dialysis center. Another 46 question questionnaire about the supply chain mamagement was administered to the other 86 personnel working in the dailysis centers. SPSS 15.0 for Windows was used for statistical analysis . Data was summarised as means, frequencies and percentages. Chi-square, Man-Whitney and t-test were used for comparisons.Results: When government and private dialysis centers were compared it was observed that the supply chain management was appropriate for government run dialysis centers. There was no significant statistical difference between the use of materials (supplies) (p>0,05). As for the prices of materials; there was a statistical difference between the prices of the dialysis materials; such as dialysate and syringes in favor of government run dialysis centers (p=0,024, p=0,014) and for the dialyzer in favor of the privately run dialysis centers(p=0,024). There was a significant statistical difference between the answers given in the 8 sections of the components of the supply chain management of the employees who worked in the government and private diaylsis centers (p=0,000).Conclusion: It was concluded that the supply chain mamagements of the government dialysis centers worked according to the quality management system. However, according to the private dialysis centers employees thought that their supply chain management was much better than the government dialysis centers.