Farklı antibiyotik - heparin kateter kilit solüsyonlarının biyofilm içindeki metisiline dirençli staphylococcus aureus izolatlarına ın vitro etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the in vitro efficacy of various heparin-antibiotic catheter lock solutions to the methicillin-resistant staphylococcus aureus isolates embedded in the biofilm
- Tez No: 324254
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERAKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyofilm, kateter, MRSA, antibiyotik kilit yöntemi, heparin, Biofilm, catheter, MRSA, antibiotic lock solution, heparin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: MRSA'nın neden olduğu santral kateterle ilişkili kan dolaşımı infeksiyonunda genellikle sistemik antimikrobik tedavi ve kateterin çekilmesi gerekir. Ancak bazı hastalarda kateterin değişimi mümkün olmayabilir. Antimikrobik kilit yöntemi, yüksek konsantrasyondaki antimikrobik bir ajanın yeterli bir zaman süresince intravasküler kateterin içinde bırakıldığı, biyofilm oluşturan bakteri infeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir yaklaşımdır. Bu yöntem kateterin yerinde kalmasına yardımcı olabilir. Bu çalışmada, MRSA'nın neden olduğu santral kateterle ilişkili kan dolaşımı infeksiyonlarının tedavisinde, antikoagülan etkisi de olan, kateter kilit solüsyonlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, steril Hickman kateteri parçalarında, santral kateterle ilişkili kan dolaşımı infeksiyonu yapmış on adet MRSA suşuyla in vitro ortamda biyofilm oluşturuldu. Kateter parçaları 24 saat vankomisin, teikoplanin, daptomisin, linezolid tigesiklin ve rifampisin solüsyonlarında bekletildi. Kateterler %0.9 izotonik sodyum klorür içinde vortekslendikten sonra açığa çıkan bakteri kolonilerinin sayımı yapılarak antibiyotiklerin biyofilm içindeki bakterilere karşı olan antimikrobik etkinlikleri değerlendirildi. Ek olarak antibiyotik kilit yönteminde olduğu gibi kateter parçaları, günde 4 saat, beş gün üstüste vankomisin, teikoplanin, daptomisin, linezolid ve tigesiklinin heparinle ya da heparin ve rifampisin kombinasyonuyla oluşturulan solüsyonlarda bekletildi. Antimikrobik etkinlik günlük olarak yukarıda anlatıldığı gibi değerlendirildi.Bulgular ve Sonuçlar: MRSA ile biyofilm oluşturulmuş, Hickman kateteri parçaları 24 saat antibiyotik solüsyonlarında bekletildiğinde bakteri koloni sayısında en fazla azalma daptomisinle birlikte olmuştur. Kateter parçalarının, günde 4 saat, beş gün üstüste antibiyotik solüsyonlarına maruziyetinde bakteri koloni sayısında azalma daptomisin ve tigesiklin maruziyetlerinde istatistiksel olarak daha anlamlıdır. Tigesiklin ve daptomisin arasında anlamlı fark görülmemiştir. Rifampisin eklenmesinin biyofilm içindeki bakterilerin eradikasyonu üstüne etkisi bulunmamıştır. Bu durum on MRSA suşundan sekizinin rifampisine dirençli olmasıyla açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Central line?associated bloodstream infections which is caused by methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), usually requires systemic antimicrobial therapy and catheter removal. However, catheter removal and replacement may not always be possible. Antimicrobial lock therapy is an approach, in which a high concentration of an antimicrobial agent is instilled in the catheter in situ to eliminate the biofilm. Antibiotic lock therapy could be useful for the salvage of vascular catheters. The aim of study is to determine the efficacy of novel agents with anticoagulants in the treatment of central line?associated bloodstream infections caused by MRSA.Materials and Methods: In this study, biofilm was formed in vitro on silicone Hickman catheter segments with ten MRSA isolates which had caused central line associated bloodstream infection. Catheter segments was exposed to vancomycin, teicoplanin, daptomycin, linezolid, tigecycline and rifampin solutions for 24 hours. To evaluate the antimicrobial activities of antibiotics against MRSA embedded in the biofilm bacterial colonies were counted after catheters were vortexed in 0.9 % saline. Additionally as in antibiotic lock therapy, catheter segments were exposed to combination of vancomycin, teicoplanin, daptomycin, linezolid and tigecycline either with heparin or with heparin and rifampin daily 4 hours for 5 days. Antimicrobial efficacy was assessed daily with the method which was defined before.Results and Conclusions: Afterwards 24 hours exposure of the biofilm on the Hickman catheter segments to the antibiotics, the most effective antibiotic was detected as daptomycin. The efficacy of daptomycin and tigecycline on bacterial colony numbers was similar and statistically significant after 5 days of 4-hour daily exposures. There was not any significant difference between these two antibiotics. Rifampin had no effect in eradicating MRSA from biofilm. This situation may be explained by rifampicin resistance in eight of ten MRSA isolates.