Kalsiflaksideki kronik yaralarda hiperbarik oksijen tedavisinin yeri
Hyperbaric oxygen therapy on chronic wounds in calciphylaxis
- Tez No: 324288
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAMİL AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalsiflaksi, hiperbarik oksijen, kalsifik üremik arteriolopati, diyaliz, renal yetmezlik, Calciphylaxis, hyperbaric oxygen, calcific uremic arteriolopathy, dialysis, renal failure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETAmaçKalsifik üremik arteriolopati olarakta bilinen kalsiflaksi ağrılı, kaşıntılı, nekroze ve ülsere cilt lezyonları ile karakterize bir komplikasyondur. Genellikle son dönem böbrek yetmezliği (SDBY)'nde görülür ve nadirdir. Hiperbarik oksijen (HBO) tedavisi kalsiflaksi hastalarının kronik yaraları için kullanılsa da etkinliği tartışmalıdır. Araştırmamızda bu konuda bilgimizi artırmayı ve olgu serimizle kalsiflakside HBO tedavisi hakkında diğer olgu çalışmalarını karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem1996 ile 2011 yılları arasında Academic Medical Center (AMC), Amsterdam, Hollanda Hiperbarik Tıp Departmanı'nda tedavi gören tüm hastalar retrospektif olarak gözden geçirildi. Demografik, klinik ve biyokimyasal özellikleri medikal kayıtlardan bulunup gözden geçirildi.BulgularOnbeş hastanın tamamında (60,4± 10,6 yaş, 1:2 erkek/ kadın oranı) böbrek yetmezliği mevcuttu. Sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon, tip 2 diyabet ve obezite idi. Altı hastada biyopsiyle kanıtlanmış kalsiflaksi vardı. Onüç hasta diyalize ihtiyaç duyarken yedi hastaya (ikisine ikişer kez olmak üzere) böbrek transplantasyonu yapılmıştı. Hastaların ortalama yara sayısı 4,6 ±2.5; (2-10) , yara çapı 15,8±8,2 cm; (7-39 cm) bulundu. On hastada HBO tedavisinin etkisi düzenli olarak kayıt edilmişti ve hepsinin yaraları tamamen kapandı. Bu çalışmadaki hastaların çoğunda kalsiyum ve fosfat seviyeleri yüksekti.SonuçElde ettiğimiz verilere göre HBO tedavisi kalsiflaksili hastaların yaralarında etkin bir tedavidir. Kalsiflaksi kompleks bir durum olduğu için kronik yaralarda HBO tedavisinin de ek tedavi olarak yer aldığı multidisipliner yaklaşım önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIntroductionCalciphylaxis also called calcific uremic arteriolopathy, presents itself with itchy, necrotic and ulcerated skin defects, in combination with severe pain. It is a rare but serious complication of end-stage renal failure. Hyperbaric oxygen (HBO) therapy has been used to enhance wound healing, but its effect on the treatment of calciphylaxis is unclear. The aim of this particular research is to improve this knowledge and to compare our case series with other case series about HBO therapy on calciphylaxis in literature.MethodsPatients treated between 1996 and 2011 in the Academic Medical Center (AMC), Hyperbaric Medicine Department, Amsterdam, Netherland, had been retrospectively reviewed. Demographic, clinical and biochemical characteristics were abstracted from their medical records and presented in a descriptive overview.ResultsAll 15 patients (60,4±10,6 years, 1:2 male/female ratio) experienced renal disease. Frequent co morbidities were hypertension, diabetes mellitus type 2 and obesity. Six patients experienced biopsy-proven calciphylaxis. Thirteen patients required dialysis as well as seven patients had undergone a kidney transplantation, two of them actually twice. Patients had a mean of 4,6±2,5 wounds; range 2-10) with a total 15,8±8,2 cm in diameter; range 7-39 cm). In 10 patients the effect of HBO therapy was documented and had complete resolution of the wounds. Calcium and phosphate levels were increased in most patients of this study.ConclusionOur data support the effect of?HBO in the treatment of patients with calciphylaxis and wounds. The actual complexity of this disease requires the multidisciplinary strategy, in which HBO therapy may perform an important role as adjuvant therapy for healing wounds.