Yeme bozukluğu hastalarında çocukluk çağı travmalarının benlik saygısı ve beden algısı değişkenleri üzerine etkisi
The relationship between childhood trauma and self-esteem and body image in patients with eating disorders
- Tez No: 324335
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: yeme bozuklukları, çocukluk çağı travmaları, benlik saygısı, beden algısı, Eating disorders, childhood trauma, self-esteem and body image
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan yeme bozuklukları; başlangıç yaşının yıllar içinde düşmesi, sıklığının zaman içinde artış gösteriyor olması ve tedavisiz durumlarda ölümcül olabilme riski nedeniyle önem arz eden bir hastalık grubudur. Yeme bozukluklarının çocukluk çağı fiziksel, duygusal ve cinsel istismarı ile olan ilişkisi son yıllarda önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir.Bu çalışmada geçmişte maruz kalınan istismar ve ihmal durumlarının yeme bozukluğu hastalarındaki benlik saygısı ve beden algısı değişkenlerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Çalışmaya 16'sı anoreksiya nervoza ve 18'i bulimiya nervoza tanılı olmak üzere 34 hasta alınmış ve 35 sağlıklı kontrol ile karşılaştırılmıştır. Katılımcıları değerlendirmek üzere sosyodemografik veri formu ve yarı yapılandırılmış travma değerlendirme formu, Travma Sonrası Stres Tanı Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği-Kısa Formu (CTQ-28), Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği (CBSÖ), Beden Bölgelerinden ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Anketi (BBÖHOA), Beck Depresyon ve Anksiyete Envanterleri ile SCID-I uygulanmıştır.Çalışma sonucunda; hasta grubunda duygusal ve fiziksel şiddet görmüş olma öyküsü sağlıklı kontrollerden anlamlı olarak yüksek bulunmuş, BN grubunda travmatik yaşam olaylarının AN grubundan daha fazla olduğu gösterilmiştir. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-28) toplam puanı ile duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ve duygusal ihmal alt ölçek skorları hasta grubunda sağlıklı kontrollerden, BN grubunda AN grubundakilerden anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Yine aynı ölçeğin fiziksel ihmal alt ölçeği dışında kalan tüm puanları ile Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği (CBSÖ) puanları arasında negatif yönde korelasyon saptanmıştır. CTQ-28 ölçeği toplam puanı ile Beden Bölgelerinden ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Anketi toplam puanları ve alt ölçek puanları arasında negatif yönde korelasyonlar saptanmıştır.Sonuç olarak; yeme bozukluklarında çocukluk çağı istismar ve ihmal yaşantılarının sağlıklı kontrollerden yüksek olduğu, geçmiş travmatik deneyimler ile benlik saygısı ve beden algısı arasında belirgin bir ilişki olduğu, yeme bozukluğu hastaları ile çalışırken travma yaşantılarını sorgulamanın oldukça önemli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Eating disorders which occur as a result of the combination of biological, psychological and sociological risk factors are important because of its decreased age-onset and increased prevalence in last decades and high mortality rates when remains untreated. The association between childhood trauma and eating disorders is of importance in terms of explaining the etiology and planning the treatment and has not been studied systematically in Turkish patients.In the current study, the effects of neglect and abuse in younger ages on self-esteem and body image of patients with eating disorders were explored. In total, 34 patients (16 with anorexia nervosa [AN] and 18 with bulimia nervosa [BN]) and 35 healthy participants were included in this study. A socio-demographic data form and a semi-structured trauma evaluation form, Posttraumatic Stress Diagnostic Scale (PDS), Childhood Trauma Questionnaire ?Short Form (CTQ-28), Coopersmith Self-Esteem Inventory, Turkish version of Body Image Questionnaire, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Inventory and Structured Clinical Interview for DSM-IV TR (SCID-I) were used to evaluate the participants.Emotional and physical violence were more prevalent in patients when compared to healthy controls. In patients with BN, traumatic life events were more common than in patients with AN. Total scores and emotional, physical and sexual abuse and emotional neglect domain scores were higher in patients than in healthy controls. BN group had higher scores than AN group and the difference was statistically significant.Further, we detected inverse correlations between all domain scores of CTQ-28 (except the physical abuse domain score) and Coopersmith Self-esteem Inventory scores. Additionally, total CTQ-28 score and Body Image Questionnaire total scores and the some of domain scores were negatively correlated.In conclusion, childhood abuse and neglect history were more common in patients with eating disorders than the healthy controls and that traumatic experiences might have an effect on self-esteem and body image. Therefore, it is important to evaluate patients with eating disorders in terms of traumatic experiences.