Su içinde ve karada hiperventilasyonlu ve hiperventilasyonsuz soluk tutmanın kalp hızı üzerine etkisi
The effects of breath holding in air and water with or without hyperventilation on heart rate
  1. Tez No: 324336
  2. Yazar: HAYRİYE MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAMİL AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Soluk tutma, kalp hızı, hiperventilasyon, dalış refleksi, Breathe holding, heart rate, hyperventilation, diving reflex
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETAmaçlar: Bu deneysel çalışmada, su içinde ve karada hiperventilasyonlu ve hiperventilasyonsuz soluk tutmanın kalp hızı üzerine etkisi araştırılmıştır.Gereç ve yöntemler: Çalışmaya dalış kulübü üyesi altısı kadın, otuzu erkek toplam 36 genç, sağlıklı sporcu gönüllü olarak katıldı. Dört soluk tutma yöntemine göre dokuz kişiden oluşan bir ölçüm deseni kullanıldı. Her soluk tutma ölçümü üç kez tekrarlandı ve bunların en uzunu alınarak ?maksimum soluk tutma?; ortalamaları alınarak ?ortalama soluk tutma? olarak kullanıldı. Soluk tutma sırasında su içi ölçümler için deneklerin yüzleri 15-20 0C'lik suya sokuldu. Hiperventilasyon için soluk tutmadan önce 5 kez art arda derin soluk alıp verildi. Soluk tutmalar sırasında kalp hızı ölçümleri bir kalp hızı monitörü kullanılarak kaydedildi. Elde edilen veriler kişisel bilgisayara aktarıldı ve bir veri tabanı ve istatistik programı aracılığıyla çalışıldı.Bulgular: Hiperventilasyon soluk tutma süresini karada ve su içinde arttırmaktadır. Su içinde soluk tutma hiperventilasyonlu olsun olmasın karadan daha kısadır. Kalp hızları hiperventilasyonlu ölçümlerde daha yüksek ölçülmüştür. Su içi soluk tutmalarda ölçülen kalp hızları hiperventilasyondan bağımsız olarak karadakilerden daha düşüktür.Sonuç: Hiperventilasyon soluk tutma süresini arttırmaktadır ancak soluk tutma süresi arttıkça düşük kalp hızı korunamamaktadır. Kalp hızında azalma su içinde daha belirgindir ancak bu azalma soluk tutma süresini arttırıcı etki göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjective: In this experimental study, we aim to investigate the impact of heart rate in apnea with hyperventilation and without hyperventilation face in water and out.Materials and methods: In this study participated on a voluntary basis, in total 36 young, healthy athletes, six of them were women and thirty male, all of them are member of scuba diving club. Four different breath holding methods were methodically performed by the entire group which was divided into 4 groups of nine. Each individual made three attempts and avarage and maxium breath holding times were recorded. Whilst measurements were taken the voluntieers immersed their faces in water at 15-20 Celcius. Hyperventilation was done by inhaling 5 deep breaths one after the other rapidly. Heart rate monitor was used in order to measure the heart rate durıng apnea periods. The obtained data is recorded to a personal computer through an interface, this worked with database and statistic program.Results: Hyperventilation increases the duration of breath holding on land and in water. Breath hold times face in water are shorter compared to breath hold times face out of water, whether with or without hyperventilation. Heart rate measurements measured with Hyperventilation were higher during breath hold. The measured heart rate during breath holding face in water was lower than land, regardless of hyperventilation.Conclusions: Hyperventilation increases the duration of breath holding but when the breath holding time increases the low heart rate is not maintained. The decreasing of heart rate in water is more outstanding, despite this decrease in heart rate, the duration of breath hold time does not increase.