Allerjik rinitli ve lokal allerjik rinitli hastaların karşılaştırılmasında serum leptin, adiponektin ve eozinofil katyonik protein düzeyleri
The comparison of serum leptin, adiponectin and eosinophil cationic protein levels in patients with local allergic rhinitis and allergic rhinitis
- Tez No: 324355
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ABADOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Göğüs Hastalıkları, Allergy and Immunology, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Lokal allerjik rinit, leptin, adiponektin, nazal provokasyon test, eozinofil katyonik protein, Local allergic rhinitis, leptin, adiponectin, nasal provocation test, eosinophil cationic protein
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı yılboyu rinit semptomları olan, deri prik ve/veya intradermal testleri (ID) negatif, nazal provokasyon testi (NPT) (+) veya (-) olan lokal allerjik rinitli (LAR) hastalarda serum adiponektin, leptin ve eozinofil katyonik protein (ECP) düzeylerinin değerlendirilmesi ve allerjik rinit (AR) ve LAR'li hastalar arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmaya 30 allerjik rinitli (D pteronyssinus ve/veya D farinea deri testleri duyarlılığı saptanan) 30 nonallerjik rinitli hasta (D pteronyssinus ve/veya D farinea deri testlerinde duyarlılığı saptanamayan) hasta ve 30 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 90 olgu alındı. Nonallerjik rinit grubu ve kontrol grubuna ev tozu akarı antijeni (ETA) ile NPT uygulandı ve semptom skorları kaydedildi. Çalışmaya alınan bütün olguların serum leptin, adiponektin ve ECP düzeyleri ölçüldü. Nonallerjik rinit (NAR) grubundaki hastaların %30'unda NPT sonucu (+) iken, kontrol grubunda pozitiflik saptanmadı. Serum ECP düzeyi AR grubunda diğer gruplara göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmakla birlikte LAR'li NPT (+) hastalarda NPT (-) hastalara göre anlamlı oranda yüksekti (p=0.001). Serum leptin düzeyleri her 3 grup arasında benzerdi. NPT pozitif olan LAR'li hastalarda NPT negatif olanlara göre serum leptin değeri anlamlı oranda yüksek bulundu (p=0.04). Vücut kitle indeksi (VKİ) ile serum leptin düzeyleri arasında güçlü pozitif korelasyon saptandı (r2= .327, p=0.001). Hem AR hem de LAR grubunda rinit şiddeti ile serum leptin düzeyleri arasında ilişki saptanmadı. Serum adiponektin düzeyi AR grubunda diğer gruplarla karşılaştırıldığında anlamlı oranda yüksek bulundu (p=0.002). Hem AR hem de LAR grubunda rinit şiddeti ile serum leptin düzeyleri arasında ilişki saptanmamakla birlikte rinit şiddeti arttıkça adiponektin düzeylerinde azalma olduğu gözlendi (p=0.06, r=-0.23). Sonuç olarak, NAR'li hastalarda NPT'nin rutin olarak kullanılması önerilebilir. Nonallerjik rinitli hastaların koruyucu önlemler ve immünoterapi gibi uzun dönem tedavileri açısından yol gösterici olabilir. AR ve LAR ayrımında serum leptin ve adiponektin düzeyleri kullanışlı değildir. LAR'lilerin NAR'ten ayrımında serum leptin düzeyleri kullanılabilir. Ayrıca rinit şiddetini iiibelirlemede de prediktif olmamakla birlikte daha fazla olgu sayılarıyla yapılan çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aims of this study were to measure serum adinopectin, leptin and eosinophil cationic protein (ECP) levels in patients with local allergic rhinitis (LAR), who had perennial rhinitis symptoms, negative skin prick and/or intradermal (ID) tests, and positive or negative nasal provocation test (NPT) and to investigate whether there was a difference between patients with allergic rhinitis (AR) and LAR. The study included 30 patients with AR with sensitization to D pteronyssinus and/or D farinae shown through skin tests, 30 patients with non-allergic rhinitis (NAR) whose skin tests showed no sensitization to D pteronyssinus or D farinae, and 30 healthy controls. The subjects in NAR group and the control group underwent NPT with house dust mite (HDM) antigen and the symptom scores were recorded. Serum leptin, adinopectin and ECP levels were measured in all subjects. NPT yielded positive results in 30% of patients with NAR but none in the control group. Serum ECP level was significantly higher in AR group compared to other groups and also significantly increased in LAR patients with positive NPT compared to LAR patients with negative NPT (p=0.001). Serum leptin levels were similar between three groups. Within the NAR group, serum leptin level was significantly higher in LAR patients with positive NPT compared to those with negative NPT (p=0.04). There was a strong positive correlation between body mass index (BMI) and serum leptin level(r2= .327, p=0.001). A relation between the severity of rhinitis and serum leptin level was not identified neither in AR nor in LAR group. Serum adiponectin level was significantly higher in AR patients compared to other groups (p=0.002). Whereas the severity of rhinitis and serum leptin levels were not correlated, adinopectin level was shown to decrease as the severity of rhinitis augmented in both AR and LAR groups (p=0.06, r= -0.23). In conclusion, routine use of NPT may be suggested in patients with NAR as it may be instructive for long term management including protective measures and immunotherapy. Serum leptin and adinopectin vlevels were not efficient to discriminate between AR and LAR. Serum leptin level may be used to discriminate between NAR and LAR; a previous study on this subject could not be encountered in the current literature. Furthermore, these results should be supported with other studies enrolling higher number of subjects although a prediction for the severity of rhinitis could not be assessed.