Antiaritmik ilaçların (Amiodaron, Digoksin, Metoprolol, Diltiazem ) anjiyogenez üzerine etkilerinin koriyoallantoyik membran modeli üzerinde karşılaştırılması
The comparison of the effects of antiarrhytmic agents on angiogenesis on chorioallantoic membrane model
  1. Tez No: 324379
  2. Yazar: AHMET TURHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİNASİ MANDUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Digoksin, Amiodaron, Metoprolol, Diltiazem
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETAnjiyogenezin en önemli uyarıcı faktörü doku hipoksisidir. Dokuperfüzyonunun sağlanması ve devamında anjiyogenezin önemi büyüktür.Kardiyak ritim bozukluklarının etiyolojisinde sıklıkla rol alan miyokardiskemisi ve hipoksisi anjiyogenezin aktivasyonu ile koroner kollateraloluşumuna sebep olmaktadır.Koriyoallantoyik membran modeli ilaçların anjiyogenez üzerine negatifetkilerinin belirlenmesinde değerli bir modeldir. Bu modelde tavukembriyosu koriyoallantoyik membranı üzerine ilaçların uygulanması veinkübasyonu takiben stereoskopik mikroskop altında koriyoallantoyikmembran üzerindeki damar yapıları incelenmektedir.Bu çalışmada aritmilerin tedavisinde sık kullanılan ilaçları koriyoallantoyikmembran modeli üzerinde deneyerek antianjiyogenik etkilerinin olupolmadığını ve etki düzeylerinin kendi aralarında karşılaştırılmasınıamaçladık. Çalışmamızda Amiodaron, Diltiazem, Metoprolol veDigoksin'in 10-5 M ve 10-6 M dozları, daha önceden antianjiyogenik etkisiispatlanmış Bevasizumab 10-6 M ile ve kendi aralarında karşılaştırıldı. Herilaç dozu için 20' şer adet döllenmiş tavuk yumurtası kullanıldı. Digoksin'in10-5 M ve 10-6 M dozlarının antianjiyogenik etkileri kendi arasında ve diğerilaçlarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi.Diğer ilaç gruplarında belirgin antianjiyogenik etki gözlenmedi. Bu nedenleantiaritmik ilaç seçiminde diğer ilaçların Digoksinle kıyaslandığında dahaöncelikli olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTissue hypoxia is the most important stimulator of angiogenesis. Theimportance of angiogenesis in provision and continuation of tıssue perfusionis great. Myocardial ischemia and hypoxia which are frequently in theetiology of cardiac rythm disorders cause coronary artery collateralformation by the activation of angiogenesis.Chorioallantoic membrane model is a valuable model to determine thenegative effects of the drugs on angiogenesis. In this model administrationof drugs on chick embryo chorioallantoic membrane followed by incubationthe vascular structures on chorioallantoic membrane are examined under thestereoscopic microscope.In this study, we examined the commonly used drugs in the treatment ofarrhytmias on chorioallantoic membrane whether they have antiangiogeniceffect or not and aimed to compare the level of effects among themselves. Inour study 10 -5 M and 10-6 M doses of of Amiodarone, Diltiazem,Metoprolol, and Digoxin were compaired with Bevacizumab which hasproven prior antiangiogenic effect and themselves. 20 fertilized chickeneggs were used for each drug dose. The antiangiogenic effects of 10-5 M and10-6 M doses of Digoxin when compaired with each other and other drugsstatistically significant results were obtained. There was no significantantiangiogenic effects in other drug groups. For this reason, in the selectionof antiarrhytmics we believe that other drugs compaired to Digoxin mayhave higher priority.Keywords; Digoxin, Amiodarone, Diltiazem, Metoprolol.