Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olanlarda mikroalbuminüri varlığı, bunun iflamasyon, hipoksi ve nokturnal kan basıncı değişiklikleri ile olan ilişkisi
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients the presence of microalbuminuria, the iflamasyon, hypoxia, and the relationship between nocturnal blood pressure changes
- Tez No: 324380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULHATTİN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, hipoksi, ambulatuar kan basıncı, İnflammation, hypoxia, ambulatory blood pressure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olanlarda mikroalbuminüri varlığı, bunun iflamasyon, hipoksi ve nokturnal kan basıncı değişiklikleri ile olan ilişkisi. Dr. Erdal Kaysoydu, Göğüs Hastalıkları AD, Sivas, 2012Çalışmamızın amacı; sistemik enflamatuvar bir hastalık olan Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan olgularda mikroalbuminüri (MA) varlığı, bunun inflamasyon, hipoksi ve nokturnal kan basıncı ile ilişkisini ortaya koymaktı. Çalışmaya 70 KOAH hastası, 40 sağlıklı gönüllü alındı. KOAH tanısı GOLD kriterine göre konuldu. Hastalar arter kan gazı (AKG) değerlerine göre solunum yetmezliği olup olmamasına ve varsa tipine göre gruplara ayrıldı. Çalışmaya alınan hasta ve kontrol grubu 24 saatlik ambulatuar kan basıncı izlemi (AKBİ) sonucunda dipper ve nondipper olarak sınıflandırıldı. Hasta grubu MA olan ve olmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Olgulardan venöz kan örneği alındı, rutin böbrek fonksiyon testleri ve inflamasyon belirteçi olarak C-reaktif protein (CRP) değeri çalışıldı. Tüm olgulardan sabah spot idrar örneği alınarak MA çalışıldı. Çalışma sonucunda hasta ile kontrol grubu, MA olan ile olmayan hastalar arasında yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi (VKI) değerleri benzer bulundu. Ayrıca MA olan ve olmayan hastalar arasında, solunum fonksiyontestleri (SFT), solunum yetmezliği varlığı ve AKG parametreleride benzer bulundu. Çalışmamızda hasta grubunda kontrol grubuna oranla MA ortalama değeri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. İnflamasyon belirteci olarak bakılan CRP değeri MA olan hasta grubunda MA olmayan hasta grubuna oranla anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Hastalarda CRP değeri yüksek olanlarda MA ve nondipper oranı kontrol grubuna oranla anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. AKBİ sonucunda kontrol grubuna oranla dipper oranı hastalarda düşük bulundu. Nondipper oranı ise hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. MA olan ve olmayan hastalar arasında dipper ve nondipper oranları açısından anlamlı fark saptanmadı. Hasta ve kontrol grubunda nondipper olanların karşılaştırılması sonucunda hasta grupta MA oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ambulatuar kan basıncı izlemi sonucunda, hasta grubunun kontrol grubuna oranla gece ortalama sistolik ve diyastolik kan basıncı, gündüz, gece ve toplam ortalama nabız basıncı ve nabız sayısı daha yüksek bulundu. MA olan ve olmayan hasta olguların ambulatuar kan basıncı değerlerinin karşılaştırılmasında gece ortalama nabız sayısı MA olanlarda anlamlı olarak daha yüksek bulunurken, diğer kan basıncı parametreler açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak bu çalışmada inflamasyon belirteci olan CRP düzeyinin KOAH'lı hastalarda MA'nin olduğu olgularda daha yüksek bulunması, CRP yüksekliğinin KOAH'lı hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğu ile ilişki göstermesi, ambulatuvar kan basıncı parametre değerlerinin kontrol grubuna oranla daha yüksek bulunması ve gece ortalama nabız sayısının KOAH'lı hastalarda MA olanlarda anlamlı derecede yüksek saptanması bize KOAH'lı hastalarda MA oluşumunda inflamasyonun büyük rol aldığını, aynı zamanda bu inflamasyonun KOAH'da kan basıncı ve kalp hızı değişikliklerine neden olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients the presence of microalbuminuria, the iflamasyon, hypoxia, and the relationship between nocturnal blood pressure changes, Dr. Erdal Kaysoydu, Göğüs Hastalıkları AD, Sivas, 2012The aim of our study was to determine the presence of microalbuminuria (MA) in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients which is a systemic inflammatory disorder and to reveal its association with inflammation, hypoxia, and nocturnal blood pressure. This study included 70 patients with COPD and 40 healthy control subjects. The diagnosis of COPD was defined according to GOLD criteria. The patient group arterial blood gas (ABG) values were divided by type of respiratory failure and, if the presence or absence. Patient and control groups in the study 24-hour ambulatory blood pressure monitoring as a result were classified as dippers and nondippers. Venous blood samples were taken to assess routine renal function tests and C-reactive protein (CRP) as an inflammation marker. Microalbuminuria (MA) level in the morning spot urine samples were taken from all the cases studied. The study revealed no significant difference in age, sex and body mass index averages between COPD patients and healthy subjects, and between COPD patients with or without MA. There was no difference in pulmonary function parameters, the presence of respiratory failure, and the parameters of arterial blood gas analysis between COPD patients with or without MA. In our study, the patient group was significantly higher than the average value of proportionality. Viewed as a marker of inflammation in patients with CRP value of the MA, MA was significantly higher thanin non-patient group. Those with higher CRP value in patients with MA and found significantly higher in nondippers than in the control group. The 24-hour blood pressure monitoring showed that the rate of dippers was lower and the rate of non-dippers was higher in the study group compared to the healthy subjects. Among the COPD patients, the ratio of dippers to non-dippers did not differ significantly between those with and without MA. When the non-dipper subgroups of COPD patients and healthy control subjects were compared, those with COPD had higher average MA and urea levels in spot urine samples. Ambulatory blood pressure monitoring showed that patients had higher mean nocturnal systolic, nocturnal diastolic, diurnal pulse pressure, nocturnal pulse pressure and total pulse pressure and pulse rate levels compared to healthy subjects. The comparison of blood pressure analysis of patients with and without MA revealed that mean nocturnal pulse rate was higher in those with MA and there was no difference in other parameters.In conclusion, the inflammation marker CRP level higher in the presence of microalbuminuria in patients with COPD, showing CRP elevation in patients with COPD associated with renal dysfunction, ambulatory blood pressure values than the control group the mean heart rate were high and the night us to determine values of patients with COPD was significantly higher in those with MA inflammation plays a role in the formation of MA in patients with COPD, it also causes inflammation in COPD have shown that changes in blood pressure and heart rate.