Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarında S. aureus ve MRSA taşıyıcılığının saptanması ve MRSA tanı yöntemlerinin karşılaştırılması
Determination of MRSA and S.aureus carriage amoung health care personnel of Cumhuriyet University Health Service Practice and Research Hospital and comparision of MRSA diagnosis methods
  1. Tez No: 324390
  2. Yazar: SERPİL KOŞUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP SÜMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: MRSA taşıyıcılığı, disk difüzyon testi, kromojenik besiyeri, lateks aglutinasyon, PCR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinin değişik ünitelerinde çalışan sağlık ve yardımcı sağlık personelinin burun kültürlerinde S.aureus ve MRSA taşıyıcılık oranlarının saptanması ve son yıllarda önemli mortalite ve morbidite etkeni olan MRSA' ların metisilin direncinin daha güvenilir bir şekilde tespit edilmesi amaçlanmıştır. İzolatların metisilin duyarlılıklarının en kısa sürede belirlenmesi için S. aureus suşlarında mecA geni belirlenmesine dayalı PCR yöntemi altın standart kabul edilerek, oksasilin ve sefoksitin disk difüzyon, oksasilinli mannitol salt agar (OMSA), kromojenik agar (MRSA ID agar), MRSA lateks aglutinasyon yöntemlerinin duyarlılık ve özgüllüklerinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde çalışan toplam 795 sağlık ve yardımcı sağlık personelinden 267'si dahil edildi. Sağlık ve yardımcı sağlık personelinin her iki burun deliğinden steril eküvyonlu çubuklarla iki örnek alındı. Alınan örneklerden biri PCR deneyi için diğeri ise kültür için kullanıldı.Çalışma sonucunda 267 personelin 93'ünde (% 34.8) S.aureus tesbit edildi. Bunların 48'i (% 51.6) MRSA, 45'i (% 48.4) MSSA idi. S. aureus taşıyıcılığı en yüksek dahili tıp bilimlerinde görüldü. Çalışmaya alınan bölümler arasında nazal S.aureus taşıyıcılık oranlarındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p< 0.05). Meslek grupları arasında nazal S.aureus taşıyıcılığı en fazla hizmetlilerde görülürken hekim, hemşire ve diğer meslek grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p< 0.05)Metisilin direncinin belirlenmesinde mecA geninin moleküler yöntemlerle saptanması altın standart olarak kabul edilerek MRSA ID agar, OMSA, oksasilin disk difüzyon, sefoksitin disk difüzyon ve lateks aglütinasyon yöntemlerinin duyarlılık ve özgüllükleri sırasıyla %96 ve %27, %99 ve %2, %97 ve %2, %97 ve %5, %97 ve %80 olarak tesbit edildi.Sonuç olarak stafilokoklarda heterojen dirençli suşlar nedeniyle metisilin direncinin fenotipik yöntemlerle gösterilmesi sıklıkla yanlışlıklara neden olabilmektedir. Çalışmamızda altın standart olarak kabul ettiğimiz PCR yöntemine en yakın test lateks aglutinasyon testi bulundu (Duyarlılık %97, özgüllük %80). Staphylococcus aureus suşlarında metisilin direncinin gösterilmesinde en uygun yöntem polimeraz zincir reaksiyonu ile mecA geninin belirlenmesi olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In the present study, it is aimed to determine the rate of S. aureus and MRSA nasal carriage among health care personel and allied health care personel in Cumhuriyet University Health Service Practice and Research Hospital and also to assess more reliable determination of methicillin resistance in MRSA cases that is emerging as an important cause of mortality and morbidity. In order to detect, methicillin sensitivity of S. aureus strains in a short time period, a PCR method based on amplification of mecA gene was accepted as gold standard of the study and the sensitivity and specificity of the following methods were investigated: oxaciline and cefoxitin disk diffusion, mannitol salt agar with oxaciline (OMSA), chromogenic agar (MRSA ID agar) and MRSA latex agglutination method.267 out of 795 health care personel and allied health care personel working in Cumhuriyet University Health Service Practice and Research Hospital were included in the study. Two specimens for culture and PCR experiment were collected from the each nostril of health care personel with sterile cotton swabs.In the study, S.aureus was detected in 93 (% 34.8) out of the 267 health care personel. The number of MRSA was 48 (% 51.6) and MSSA was 45 (%48.4). S.aureus carriage in Internal Medicine Department ic much higher than other departments. The differences in the ratio of nasal S.aureus carriage according to departments where study was carried out were found statistically significant (p< 0.05).