Pulmoner hipertansiyonlu olgularda koroner bypass cerrahisi; erken ve geç dönem sonuçları
Coronary bypass surgery in patients with pulmonary hypertension; early and late results
- Tez No: 324409
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKTAŞ BATTALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pulmoner hipertansiyon, koroner bypass cerrahisi, erken dönem sonuçlar, geç dönem sonuçlar, komplikasyon, Pulmonary hypertension, coronary bypass surgery, early results, late results, complication
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Pulmoner hipertansiyon farklı hastalıklarda gelişebilen hemodinamik ve fizyopatolojik bir durumdur. Açık kalp cerrahisinde mortalite ve morbiditeyi artıran nedenlerden biridir. Bu çalışmada preoperatif pulmoner hipertansiyonun, koroner arter bypass cerrahisi sonrası erken ve geç dönem sonuçları incelenerek koroner arter bypass cerrahisinin pulmoner hipertansiyon üzerine olan etkisi araştırıldı.Yöntem: Etik kurul izni alındıktan sonra retrospektif olarak 69 hasta çalışmaya alındı. Kliniğimiz veri tabanından preoperatif, peroperatif, erken ve geç postoperatif dönem verileri incelendi. Pulmoner arter basıncı, ejeksiyon fraksiyonu, NYHA FS, aritmi gibi parametreler ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde yapılan son kontrol tarihi itibariyle değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda yapılan ortalama bypass sayısı 2.25 ± 0.83 (1-5), ortalama yoğun bakım takip süresi 2.83±1.19 (1-8) gün, ortalama hastanede kalış süresi 7.65 ± 3.26 (6-32) gün hesaplandı. Postoperatif erken (? 30 gün) dönemde ensık rastlanan (%14.4) problem atrial fibrilasyon oldu. Olguların %84'ünün NYHA fonksiyonel sınıflamasında artış yoktu. Preoperatif ve postoperatif ortalama ejeksiyon fraksiyonu 45.28±9.67 (25-65), 46.03±12.4 (20-65) (p=0.447), ortalama pulmoner arter basıncı 36.67±6.81 (30-60) mmHg, 37.81±10.07 (20-70) mmHg (p=0.378) hesaplandı. Olguların %5.79'unda geç dönem mortalite görülürken 33.9 ± 17 (9-100) aylık takip süresinde yaşam beklentisi ortalama %94.7 hesaplandı.Sonuç: Çalışmamızda preoperatif değerlendirme doğrultusunda uygulanan peroperatif ve postoperatif medikal tedavi ile koroner bypass cerrahisi düşük mortalite ve morbiditeyle uygulanabilir sonucuna varılmıştır. Olguların erken dönem sonuçları iyi olup geç dönem sonuçları tatminkardır. Pulmoner hipertansiyonun cerrahi revaskülarizasyon sonrası geç dönemde anlamlı değişiklik göstermediği ve yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkisi olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Coronary bypass surgery in patients with pulmonary hypertension; early and late resultsObjective: Pulmonary hypertension is a pathophysiological and hemodynamic condition that can occur in different diseases. Pulmonary hypertension is one of the reasons that increase the morbidity and mortality of open heart surgery. In this study we aimed to evaluate the effects of preoperative pulmonary hypertension on early and late results in patients undergoing coronary artery bypass surgery and the effects of coronary artery bypass surgery on pulmonary hypertension.Methods: This study has been performed retrospectively with 69 patients after institutional ethics committee approval. Preoperative, peroperative, early and late postoperative period datas examined from the data base of our clinic. The parameters such as pulmonary arterial pressure, ejection fraction, NYHA FC, arrhythmia was evaluated in preoperative period and last check of postoperative period.Results: In our study the mean number of bypass, mean intensive care unit stay and mean length of hospital stay was respectively 2.25 ± 8.30 (1-5), 2.83±1.19 (1-8) days 7.65 ± 3.26 (6-32) days. The most common problem in the early postoperative period (? 30 days) was atrial fibrillation (14.4%). There was no increase in the NYHA functional classification 84% of cases. Preoperative and postoperative values of the mean ejection fraction and mean pulmonary artery pressure of patients was respectively 45.28±9.67 (25-65), 46.03±12.4 (20-65) (p=0.447), 36.67±6.81 (30-60) mmHg, 37.81±10.07 (20-70) mmHg (p=0.378). The late mortality of cases was 5.79%. In our study 33.9 ± 17 (9-100) months follow up period, life expectancy was calculated 94.7 months.Conclusion: As a result of this study, preoperative evaluation of these patients for appropriate medical treatment at peroperative and postoperative period, coronary bypass surgery can be performed with low morbidity and mortality rates. Patients early results was good and long-term results satisfactory. In the late period after surgical revascularization pulmonary hypertension showed no significant change and had no adverse effect on quality of life.