Gelecekle ilgili âyetler (Tahlîl ve değerlendirme)
The verses connected to the future (Analysis and evaluation)
- Tez No: 324436
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP ÖZDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, Peygamber, Kur'ân, Hz. Îsa, Dâbbetü'l-arz, Ye'cûc ve Me'cûc, Âhiret, Berzah, Ba's, Cennet, Cehennem, Allah, Prophet, Qur?an, Jesus Christ, Dabbatu?l-Ard, Ya?juc and Ma?juj, Akhirah, Barzakh, Ba´th, Jannah, Jahannam
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Gelecekle İlgili Âyetler (Tahlîl ve Değerlendirme), adlı çalışmamızda, belirlediğimiz çerçeve içerisinde Kur'ân'da, gelecekle ilgili haberleri tespit etmeye ve değerlendirmeye çalıştık. Giriş bölümünde, zaman kavramı ve Kur'ân'ın zaman algısını incelemeye çalıştık.Birinci bölümde, dünyaya yönelik haberleri ele aldık. Bu bağlamda, Hz. Peygamber'e önceden verilen müjdeleri, Rûm, Fetih ve Nasr surelerinde gelecekle ilgili haberleri, Hz. Îsa'nın yeniden dünyaya geleceği iddialarının Kur'ân'da olup olmadığını, Ye'cûc ve Me'cûc, Dâbbetü'l-arz, kavramlarının hangi anlamlara geldiğini incelemeye çalıştık. Kanaatimizce, Hz. Peygamber'e verilen müjdeler, İslâm'ın parlak geleceğine işaret etmektedir. Hz. İsa'nın fizyolojik olarak yeryüzüne tekrar geleceği görüşünün Kur'ân'dan çıkarılamayacağı sonucuna vardık.İkinci bölümde, Kıyâmet alâmetlerinin Kur'ân'da yer alıp almadığını, kıyâmet gerçekleşirken yeryüzünde ve gökyüzünde meydana gelecek sahneleri ele alamaya çalıştık. Kur'ân'da doğrudan kıyâmet alâmeti olarak nitelendirilebilecek haberlerin olmadığı sonucuna vardık. Âhirete yönelik, berzah, âhiret, ba's, haşir, hesap, cennet ve cehennem kavramlarını inceledik. Bu kavramların insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In our study titled, ?THE VERSES CONNECTED TO THE FUTURE? (Analysis and Evaluation), we have tried to determine and evaluate the information relating to the future in the Qur?an. In the Introduction, we have tried to examine the concept of time and the perception of the Qur?an for it.In the First Chapter we have handled the verses intended for the worldly life. In this context, we have tried to examine the good news given to the Prophet before, the news relating to the future in the surahs of al-Fath, al-Rum and al-Nasr, whether the claims about the coming of Jesus to the worldly life again take place in the Qur?an or not; and also we have tried to examine the meanings of Ya?juj and Ma?juj, Dabbatu?l-Ard. In our opinion, the good news given to the Prophet point out the brilliant future of Islam. We have reached the conclusion that the coming of Jesus to the world once more cannot extracted from the Qur?an itself.In the Second Chapter, we have tried to handle the matter whether the signs of Qiy?mah take place in the Qur?an or not, and the scenes on the earth and in the sky when Qiy?mah happens. We have reached to the conclusion that there is no news in the Qur?an that can be qualified as the sign of Qiy?mah. In addition, we have examined the concepts intended for the hereafter such as barzakh (the interval place wherein the souls of human-beings go after death), akhirah (hereafter), ba´th (resurrection), hashr (assembling for the Day of Judgement), hisab (counting), jannah (paradise) and jahannam (hell) and the effects of these concepts on the human psychology.