Dönemeç (Engil) deltasının ornitolojik potansiyeli ve kullanım alanlarının coğrafik bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmesi
Determination of ornithological potential and utilization areas of Dönemeç (Engil) delta with using geographic position system (GPS)
  1. Tez No: 324445
  2. Yazar: EMRAH ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CBS(Coğrafik Bilgi Sistemleri), Engil Deltası, Ornitofauna, Sulakalan, Van Gölü, Engil Deltası, GPS, Lake Van, Ornithofauna, Wetland
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma Van Gölü Havzası'ndaki önemli kuş alanlarından biri olan Dönemeç (Engil) Deltası'nda gerçekleştirildi.Çalışma, alandaki kuş türlerinin tespitinin yanı sıra alanı üreme, beslenme ve konaklama amacıyla kullanan kuş türlerinin, alan kullanım şekillerinin Coğrafik Bilgi Sistemleri (CBS) ile belirlemek amacıyla yapıldı.Nisan 2011 ve nisan 2012 tarihlerini kapsayan bir yıllık arazi çalışmaları sonucunda 34 familyaya ait 90 tür ve 2 alttür tespit edildi. Bu türlerin % 34,7 (32) Yerli, % 53,2 (49) Göçmen, % 4,34 (4) Kış ziyaretçisi, % 6,52 (6) Transit Göçer, % 1,08 (1) Rastlantısal tür olduğu belirlendi.Alandaki türlerin Red Data Book Statülerine göre; 4 türün A.1.2, 17 türün A.2, 19 türün A.3, 17 türün A.3.1, 9 türün A.4, 15 türün A.5,1 türün B.1.2, 1 türün B.2, 4 türün B.3, 2 türün B.3.1, 1 türün B.4, 2 türün B.5 statüsünde olduğu saptandı. Aynı zamandan IUCN kriterlerine göre 88 türün LC, 1 türün EN (Oxyura leucocephala), 3 türün NT (Coracias garrulus, Limosa limosa, Crex crex) statüsünde olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out to determine the bird species as well as the way of using the area for reproduction, feeding and accomodation by birds with geographic position systems (GPS) in Dönemeç Delta located in Lake Van Basin which is one of the most important bird areas.Ninety species and 2 subspecies belonging to 34 families were identified during one year between the period of April 2011 and April 2012. This species were classified as follows % 34,7 (32) Resident, % 53,2 (49) Migrant, % 4,34 (4) Winter Visitor, % 6,52 (6) Transit Migratory, % 1,08 (1) Random species. According to the Red Data Book, 5 species are in A.1.2, 17 species are in A.2, 22 species are in A.3, 16 species are in A.3.1, 8 species are in A.4, 18 species are in A.5, 1 species is in B.1.2, 1 species is in B.2, 4 species are in B.3, 2 species is in B.3.1, 1 species are in B.4, 2 species are in B.5 status. At the same time, according to IUCN criteria, 88 species were detemined to be in LC, 1 species EN (Oxyura leucocephala), 3 species in NT (Coracias garrulus, Limosa limosa, Crex crex) status.