Şanlıurfa - Viranşehir karayolu kenarındaki topraklarda motorlu taşıtlardan kaynaklanan ağır metal kirliliği
Heavy metal pollution in soils adjacent to the highway between Viranşehir and Şanlıurfa
  1. Tez No: 324446
  2. Yazar: ZAFER ÖZTEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK TÜFENKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Karayolu, Kirlilik, Toprak
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa-Viranşehir karayolu güzergâhındaki topraklarda ağır metal kirliliğinin boyutlarını belirlemek, topraktaki ağır metal miktarının kara yolundan olan mesafeyle değişimini ortaya koyabilmektir.Bu amaçla karayolunun kuzey ve güney tarafından 2' şer km' lik 6 farklı noktadan 0, 15, 30 ve 60 metre uzaklıklarla 0-15 cm derinlikten dört tekrarlamalı olarak toplam 96 toprak örneği alınmıştır.Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde kurşun, kadmiyum, nikel, krom, bakır ve çinko için tüm ağır metallerin konsantrasyonları topraklarda izin verilebilir sınır değerlerine yaklaşamamalarına rağmen, çinko hariç mesafeye bağlı olarak karayolundan uzaklaştıkça ağır metal konsantrasyonlarının azaldığı görülmüştür. Bu durum çalışma alanındaki topraklarda gözlenen ağır metal kirliliğinin trafik kökenli olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the extent of heavy metal pollution on the soils throughout the highway between Şanlıurfa and Viranşehir city of Şanlıurfa, and determine the changer in amount of the heavy metal in soils according to the highway. Ninety-six samples were collected from the the north and South side of the highway at six different points which were 0, 15, 30, 60 m far from the highway and 0-15 cm in depth.Results showed that Pb, Cd, Ni, Cr, Cu and Zn contents are high near the highway. It is concluded that the source of this heavy metal pollition might be due to traffic.Keys words: Heavy metal, Highway, Pollution, Soil.