Magnezyum alaşımlarının basınçlı dökümünde kullanılan makinelerin tasarım esaslarının incelenmesi
Examination of the design principles of machines used for pressure die casting of magnesium alloys
  1. Tez No: 324491
  2. Yazar: SEYİT KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum Alaşımları, Basınçlı Döküm, Tasarım Esasları, Magnesium Alloys, Pressure Die Casting, Design Principles
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Magnezyum konstrüksiyon metalleri arasında en hafif olan malzemedir. Özellikle otomotiv endüstrisinde yoğun metallerin yerine kullanılmaktadır, günümüzde sadece çelik, dökme demir, bakır yerine değil alüminyum yerine de tercih edilmeye başlanmıştır.Soğuk kamaralı basınçlı döküm yönteminde işlem çevrimini basitçe bölümlere ayırmak gerekirse; 1) Enjeksiyon silindirinin doldurulması, 2) pistonun (1. Fazdaki) yavaş hareketi, 3) Yolluk sisteminin doldurulması, 4) Kalıbın doldurulması, 5) Katılaşma prosesi olarak sınıflandırılabilir. Bütün bir basma çevriminde en çok gereken iki parametre; basınç ve hızdaki değişimlerdir. Bu yüzden çoğu sistem bu iki değişkeni anahtar parametreler olarak, üretim kontrolünü sağlama amacıyla kayıt altında tutmaktadır.Basınçlı döküm yöntemiyle magnezyum alaşımlarından imal edilen parça sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve ileriki yıllarda bu artışın sürmesi öngörülmektedir. Bu nedenle araştırma ve ürün geliştirme çalışmaları devam etmektedir.Bu çalışmada, magnezyum alaşımları ile parça imal edebilmek için kullanılacak 1 MN (100 ton) kilitleme kuvvetine sahip, yatay enjeksiyonlu soğuk kamara tipi basınçlı döküm makinesinin tasarım esasları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Magnesium is the lightest of all metals used as the basis for constructional alloys. It is this property which entices automobile manufacturers to replace denser materials, not only steels, cast irons and copper base alloys but even aluminium alloys by magnesium based alloys.The simplest division of the process for a cold chamber is the following: 1) filling the shot sleeve, 2) slow plunger velocity, 3) filling the runner system 4) filling the cavity and overflows, and 5) solidification process (also referred as intensification process). During all cycle of enjection process, the most important two parametres; pressure and velocity. Because of this, these two parameters is used as key parameters by most of systems, due to control of process.Die casting compenents of magnesium alloys has been increased by the years. And as can be seen the use of magnesium is predicted to rise into the new century.In this study, examination of the design principles of machines used for pressure die casting of magnesium alloys which has 1 MN (100 ton) locking force.