Magnezyum alaşımlarının basınçlı dökümünde işlem faktörlerinin araştırılması
Investigation of process parameters for die casting of magnesium alloys
  1. Tez No: 201359
  2. Yazar: ALİ SERDAR VANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum ve alaşımları, basınçlı döküm, işlem faktörleri, Magnesium and alloys, die casting, process parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Magnezyum, tüm konstrüksiyon metalleri içinde en hafif olanıdır. Bu malzeme bir plastik kadar hafif fakat bir metal kadar da dayanıklıdır. Uygun karakteristikleri sayesinde birçok sektörde kullanılabilir bir metal olan magnezyum, özellikle otomotiv ve havacılık sektöründe hafifliği dolayısıyla tercih edilmektedir. Magnezyumun basınçlı dökümü, magnezyum endüstrisi içinde, en hızlı büyüyen ve global ölçekte en çok gelişen segment olmuştur. Magnezyum alaşımlarının basınçlı döküm yöntemiyle üretimi, diğer yöntemlerin sunamayacağı ekonomik avantajlar sunmaktadır. Otomasyona uygunluğu yönüyle, magnezyum alaşımlarının basınçlı dökümü, yüksek hacimli imalatlar için ideal bir yöntemdir Basınçlı döküm, hassas bir yöntem olmasına rağmen, parça kalitesini ve mekanik özellikleri etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler, parça ve kalıp konstrüksiyonu ile çeşitli işlem parametreleridir. Döküm prosesi esnasında yanlış seçilen işlem parametreleri, doğru tasarlanmış parçaların bile hatalı ve kötü mekanik özelliklere sahip olacak şekilde üretilmesine sebep olabilmektedir. İşlem faktörleri; parça kalitesine, dayanım özelliklerine ve dolayısıyla da hata oluşumuna etki eden en önemli unsurların başında gelmektedir. İşlem faktörlerinin doğru seçimi, parçanın da doğru üretimi anlamına gelmektedir. Magnezyum alaşımlarının basınçlı dökümünde hataların oluşumu birbiriyle bağlantılı birçok faktörden kaynaklanmaktadır. Yanlış işlem parametreleri, hatalı parça veya kalıp dizaynı, alaşım içindeki katışkıların kötü etkileri hata faktörlerini oluşturmaktadır. İyi mekanik özelliklere sahip, düşük poroziteli ve hatasız parçalar üretmek için; yüksek enjeksiyon basınçlarında, düşük döküm sıcaklıklarında, optimum kalıp sıcaklıklarında ve optimum akış hızları ile döküm işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Magnesium is the lightest one of the all construction metals. This materil has a weight feature like as a plastic in spite of has a strength like a metal. Magnesium is a metal which can be used a lot of sectors with its suitable characteristics, especially prefers for automotive and aerospace industry because of its light weight properties. Die casting of magnesium has become the fastest growing up and the most globally developing section of the magnesium industry. Production of the magnesium alloys with die casting process has an economical benefit which can not be presented by any other product systems. Die casting of magnesium alloys is an ideal process for high capacity production conditions because of its appropriateness for automation systems. In spite of die casting is a precision process, there are lots of factors which are effective on the product quality and mechanical properties. These factors consist of the casting and die construction and the process parameters. Defectly selection of the process parameters during the casting operation can cause castings which have wrong and bad mechanical properties even they have perfect design features. The process parameters are the most important factors that are effective on the casting quality, strength of products and account of defect formation. The correct selection of process parameters mean to correct production of the casting. Magnesium die casting defects source from lots of factors which have relationship between each other. Wrong process parameters, fault casting and die design, bad effects of the impurities in the alloy constitute together the defect factors. For casting products which have good mechanical properties, low porosity content and flawless features; the casting process should be made under high injection pressure, with low casting temperatures, optimum flow velocity and optimum die temperatures.