Maki ve pseudomaki vejetasyonlarına ait bazı odunsu taksonların ekolojik odun anatomisi yönünden incelenmesi
Ecological wood anatomy of some woody taxa naturally grown in macchie and pseudomacchie vegetation
  1. Tez No: 324605
  2. Yazar: SELDA KOTAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Odun Anatomisi, Maki Vejetasyonu ve Pseudomaki Vejetasyonu, Ecological Wood Anatomy, Macchie Vegetation and Pseudomacchie Vegetation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, Türkiye?de doğal olarak bulunan Maki ve Pseudomaki vejetasyonlarına ait bazı odunsu taksonların odun ekolojisi yönünden farklılıklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Söz konusu taksonlar Trabzon (14-347 m) ve Antalya (454-842 m)?dan alınmıştır. Anatomik karakterler; traheler (teğetsel ve radyal çap, trahe hücre uzunluğu, ½ mm2 de ilkbahar odunu, ½ mm2?de yaz odunu ve 1 mm2 ?de trahe sayısı), lifler (lif uzunluğu, lif genişliği, lümen genişliği, lif çeper kalınlığı), özışınları (1mm?de özışını sayısı, özışını yükseklik ve genişliği) ve boyuna paranşim olarak belirlenmiştir. Taksonlar arasında meydana gelen varyasyonlar tür düzeyinde belirlenmiş, ekolojik parametrelerden ?Mezomorfi? ve ?Vulnerabilite? oranları hesaplanmıştır. Verilerden yararlanarak vejetasyon tipleri arasındaki farklılıkların; mm2 ?deki trahe yoğunluğu ve 1mm?deki özışını sayısı maki vejetasyonunda, pseudomaki vejetasyonundan daha yüksek olurken; mezomorfi, vulnerabilite, trahe teğet çap, trahe radyal çap, trahe hücre uzunluğu ve lif hücre uzunluğu pseudomaki vejetasyonunda daha yüksek değere sahip olduğu görülmüştür. İstatistik analizleri sonucunda, mm2?deki trahe sayısı, 1mm?de özışını sayısı, vulnerabilite, mezomorfi, trahe hücre uzunluğu, mültiseri özışını genişliği, mültiseri özışının yüksekliği ve lif hücre uzunluğunun ekolojik şartlardan yüksek oranda etkilendiği, trahe teğet çap, trahe radyal çap, üniseri özışını yüksekliği, üniseri özışını genişiliği ve lif çeper kalınğının ise asgari düzeyde etkilendiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study are made in order to show the ecological differences of some woody taxa which are naturally growth in Macchie and Pseudomacchie vegetation in Turkey. The wood samples were gathered from Trabzon (14-347 m) and Antalya (454-842 m). The anatomical features, vessels (tangential and radial diameter, length of vessel elements, number of vessels per mm2 ), fiber (length of fiber, width of fiber, width of lumen, fiber wall thickness), ray (number of ray per mm, length and width of ray) and axial parenchyma were determined. Variation which is occurred between taxa were determined at the level of species, ecological parametres ?Mesomorphy? indice and ?Vulnerability? were calculated. Differences between of vegetation types were determined from obtained data, all this results were presented with statistical analysis.With obtained data, it was seemed that mesomorphy, vulnerability, tangential and radial diameter of vessels, length of vessel elements and fiber had higher rates in Pseudomacchie vegetation while density of vessel per mm2 and number of ray per mm were higher in Macchie vegetation than Pseudomacchie vegetation. As a result of statistics analysis, it was introduced that number of vessels per mm2 , number of ray per mm, vulnerability, mesomorphy, length of vessel elements, width and length of multiseriate ray, length of fiber were highly affected and width of uniseriate ray, fiber wall thickness were affected in minimum level by ecological conditions.