Acil servise travma ile başvuran hastaların vertebral kolon muayenesi ile radyolojik bulgularının karşılaştırılması
Comparison of examination of the vertebral column of trauma patients admitted to the emergency department with radiological findings
- Tez No: 324875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BİLGİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Travma, vertebra, fizik muayene, radyolojik görüntüleme
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Travma hastaları, acil servislere başvuruların önemli bir kısmını oluşturmaktadırlar. Bu hasta grubunun bir kısmında da vertebral kolon travmaları görülmektedir. Vertebral kolon hasarının değerlendirilmesinde ilk önce fizik muayene ve ardından radyolojik görüntüleme yöntemleri gelmektedir. Vertebral kolon muayenesinde patoloji düşünülen ve radyolojik tetkik uygulanan hastaların acil servisteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dosyalarının üzerinden veriler toplandı. Çalışmaya dahil edilen 131 hastaya 181( 117 vertebra grafisi, 50 bilgisayarlı vertebra tomografisi, 14 manyetik rezonans görüntüleme ) radyolojik tetkik uygulandı. Hastaların %11,45' inde ( n=15 ) patoloji saptanmış ancak sadece ikisinde %1,52' inde yatış ve ameliyat gerektirecek medulla spinalis ve anstabil vertebra kırığı tespit edilmiştir. Hekimlerin muayene bulgularının duyarlılığı %100' dür.Sonuç olarak hekimlerin muayene bulguları ile radyolojik patolojilerin bulunduğu bölge çok büyük oranda tutmaktadır. Öte yandan muayene pozitif radyoloji, negatiflik oranı yüksek düzeydedir. Manyetik rezonanslı görüntüleme tekniği ayırıcı tanıda en değerli yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Trauma patients, constitute an important part of the emergency services applications. This patient group shows a portion of the vertebral column injuries. First, followed by physical examination and evaluation of the vertebral column injury means of radiological imaging methods. Considered pathologic and radiologic examination of the vertebral column of patients undergoing emergency department after completion of operations on the data files were collected. 181 of the 131 patients included in the study (117 spine radiography, 50 computed tomography of vertebral, 14 magnetic resonance imaging) was performed radiological examinations. 11.45% of the patients (n = 15) pathology was detected but only two ( 1.52% ) of them were had unstable fracture and medulla spinalis injury and admitted to the hospital for surgery. The sensitivity of the physicians examination findings was %100.As a result, physicians examination findings and radiological results are very strong by the positive pathology. On the other hand positive physical examination findings and negative radyologic results are also has higher ratios. Magnetic resonance imaging technique is the most valuable method for the differential diagnosis.