Spinal anestezide gelişebilecek hipotansiyonun pasif bacak kaldırma ve vena cava inferior çap ölçümleri ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hypotension during spinal anesthesia and passive leg raising and inferior vena cava diameter measurement
  1. Tez No: 324903
  2. Yazar: MEMDUH YETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: IVC diameter measurement, hypotension after spinal anesthesia, passive leg raising
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Prehidrasyon, vazopressör kullanımı gibi profilaktik yöntemlere rağmen hipotansiyon oranları spinal anestezide hala yüksektir. Bir dakikadan uzun süre uygulanan pasif bacak kaldırmada hemodinamik değişiklikler kalıcı olabiliyor. Elastiki bir damar olan vena cava inferior (VCİ)'un çapı doluşımdaki kan volümüyle orantılıdır.Spinal anestezi sonrası görülebilen hipotansiyonun pasif bacak kaldırma ile önlenmesi, preoperatif VCİ ölçümleriyle öngörülmesi ve VCİ çap değişikliklerinin değerlendirilmesi.100 gönüllü hasta çalışmaya alındı (7 hasta çalışma dışı bırakıldı). Hastalar grup pasif bacak kaldırma (PBK) (n=49) ve grup kontrol (K) (n=44) olarak ikiye ayrıldı. Her iki gruba spinal anestezi öncesi supin pozisyonunda ve sonrasında 2 dakika pasif bacak kaldırmadan sonra bu pozisyonda VCİ ön-arka, transvers çapları ve alanı ölçüldü. Spinal anestezi yapıldıktan sonra hastalar 5 dakika supin pozisyonunda bekletildi. Grup K cerrahi ekibe verilirken grup PBK'da VCİ çap ölçümleri yapıldı ve 2 dakika pasif bacak kaldırma uygulandıktan sonra tekrarlandı. Ölçümler 4 mHz'lik konveks ultrason probuyla, 7. İnterkostal aralıktan, karaciğer penceresi kullanılarak, ekspriumda ve P dalgası sonunda yapıldı. Hastaların spinal önce sisistolik arter basınçları baz alınarak %25 düşme veya 90mmHg'nin altına düşmesi hipototansiyon olarak değerlendirildi.Grup PBK'da 1 hipotansiyon görülürken grup K'da 6 hipotansiyon görüldü (p0,05). Grup PBK'da bakılan spinal sonrası VCİ ölçümlerinde supin pozisyonunda ön-arka çapı ve alanı spinal öncesine göre anlamlı olarak azalırken (p0,05).Pasif bacak kaldırma spinal anestezide hipotansiyon sıklığını azaltmaktadır. Spinal anestezi öncesi VCİ çap değişiklikleri hipotansiyonu öngörebilir.Anahtar Kelimeler : C, spinal anestezi sonrası hipotansiyon, pasif bacak kaldırma
Özet (Çeviri)
The rate of hypotension during spinal anesthesia still remains high although prophylactic methods including prehydration and vasopressor administration are applied. Hemodynamic changes resulting from passive leg raising may be irreversible if it exceeds one minute. The diameter of inferior vena cava (IVC) ?an elastic vessel- is proportional to circulating blood volume.To avoid hypotension after spinal anesthesia by passive leg raising, using preoperative IVC measurements as a predictor, and evaluating IVC diameter changes.100 voluntary patients were included in the study (7 patients were excluded). Patients were divided into two groups as passive leg raising (PLR) (n=49) and controls © (n=44).for both groups, IVC anteroposterior and transverse diameters were measured before spinal anesthesia while the patients were in supine position; in PLR group, measurements were repeated after 2 minutes of PLR. The patients were held in supine position for 5 minutes after spinal anesthesia. In PLR group, IVC measurements were performed before spinal anesthesia and repeated after 2 minutes of passive leg raising. Measurements were performed via 4 mHz convex ultrasound probe, from 7th intercostal space by using hepatic window, at expiration and at the end of P wave. Systolic blood pressure before spinal anesthesia as reference; 25 % decrease at systolic blood pressure or < 90 mmHg considered as hypotension.Hypotension was observed at 1 patient in PLR group and 6 patients in C group (p0,05).Passive leg raising decreases frequency of hypotension after spinal anesthesia. IVC diameter changes before spinal anesthesia may predict hypotension.