Mesane tümöründe Fascin-1 ve Claudin-4 ekspresyonlarının prognostik önemi
Prognostic importance of Fascin-1 and Claudin-4 expressions in bladder cancer
- Tez No: 324907
- Danışmanlar: PROF. DR. M. LÜTFÜ TAHMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Üroloji, Pathology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, Fascin-1, Claudin-4, ekspresyon, prognoz, Bladder cancer, Fascin-1, Claudin-4, expression, prognosis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş: Mesane tümörlerinin çoğu tanı anında invaziv değildir, ancak oldukça yüksek oranda nüks ve progresyon gösterirler. Son zamanlarda bazı tümörlerde; fascin ve claudin ekspresyon derecelerinin, tümörün farklılaşması, agresifliği ve metastaz potansiyeliyle ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bu tez çalışmasında, mesane tümörlü hastaların primer TUR-MT örneklerindeki fascin-1 ve caludin-4 ekspresyon seviyelerinin prognostik rolünün araştırılması amaçlanmıştır.Hastalar ve yöntemler: Çalışmada, 1995-2010 yılları arasında mesane tümörlü ardışık hastaların primer TUR-MT patolojik örnekleri değerlendirildi ve hastaların tıbbi özellikleri (yaşı, cinsiyeti, tanı zamanı, tümör lokalizasyonu, tümör sayısı, tümör çapı, tümör derecesi, tümör evresi, nüks özellikleri, progresyon özellikleri, tedavi özellikleri ve takip süreleri) kaydedildi. Bu mesane tümörü tanısı öncesinde diğer bir organa ait tümör tanısı alanlar, mesane tümörü tanısı öncesinde pelvik RT ve/veya sistemik KT hikâyesi olanlar, standart takip ve/veya tedavi uygulandığına dair verileri eksik olanlar ve primer TUR-MT patolojik örneklerinde kas dokusu görülmeyen hastalar çalışma dışı bırakıldı. Dahil edilen hastalara ait preparatlarda en yoğun tümör alanı içeren bir blokta fascin-1 ve claudin-4 ekspresyon parametreleri (yoğunluk, yaygınlık ve immünohistokimyasal skoru) değerlendirildi ve elde edilen bulgular prognostik açıdan karşılaştırıldı.Bulgular: Verileri mevcut 102 hastaya ait pimer TUR-MT örneklerinde immünohistokimyasal boyama yapıldı. Hastaların, 11'i kadın (%10,8) 91'i erkek (%89,2) idi. Yaş ortalamaları 61,23±13,02 (23-94) olan hastaların ortanca takip süreleri 37 (12-160) aydı. Hastaların tümör derecesi ve evresine göre sayıları sırasıyla; papillom (13), düşük malignite potansiyelli neoplazm (12), düşük dereceli papiller üretelyal karsinoma (36), yüksek dereceli papiller üretelyal karsinoma (41), Ta (51), T1(30) ve T2 (21) idi. Fascin-1 ekspresyon parametrelerinden; yoğunluk kategorilerinin, ortalama yoğunluk değerlerinin, immünohistokimya skoru, ortalama immünohistokimya skoru ve immünohistokimya skoru kategorilerinin hem tümör derecesi hem de tümör evresiyle istatistiksel anlamlı bir ilişkisi vardı. Ayrıca, fascin-1 ortalama yaygınlık değeriyle tümör evresi arasında da istatistiksel anlamlı bir ilişki vardı. Claudin-4 ekspresyon parametrelerinden; yoğunluk kategorilerinin, ortalama yoğunluk değerlerinin hem tümör derecesi hem de tümör evresiyle istatistiksel anlamlı bir ilişkisi vardı. Ayrıca, claudin-4 immünohistokimya skoru kategorileriyle tümör evresi arasında da istatistiksel anlamlı bir ilişki vardı.Hem tümör derecesi ve evresinden bağımsız olarak bakıldığında hem de aynı derece veya aynı evreye sahip hastalarda; progresyon, nüks, multifokalite ve tümör çapı açısından fascin-1 ve claudin-4 ekspresyonu parametreleri karşılaştırıldığında anlamlı bir ilişki yoktu,Hem tümör dereceleri (düşük dereceli papiller üretelyal karsinoma ve yüksek dereceli papiller üretelyal karsinoma) hem de tümör evreleri (T1 ve T2) için fascin-1 immünohistokimya skoru ile claudin-4 immünohistokimya skoru ve fascin-1 immünohistokimya skoru kategorilerinin ile claudin-4 immünohistokimya skoru kategorilerinin arasında negatif korelasyon ilişkisi gösterilmiştir.Sonuç: Mesane tümörlü hastaların primer TUR-MT örneklerinde fascin-1 ve caludin-4 ekspresyonunun prognostik rolünü araştırmayı amaçladığımız bu çalışmamızda fascin-1 ve claudin-4 ekspresyon parametrelerinin hem tümör derecesi hem de tümör evresiyle ilişkili olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Intorduction: Most of bladder tumors are not invasive at the time of diagnosis, but shows a very high rate of recurrence and progression. Recently, degrees of Claudin and fascin expression was reported to be associated with tumor differentiation, aggressiveness and metastatic potential. In this study, we investigated the prognostic role of expression levels of fascin-1 and claudin-4 in the pathologic specimens obtained from primary bladder tumor patients.Material and Method: In this study, we evaluated transurethral resection materials of consecutive primary bladder tumor patients between 1995-2010. Medical characteristics of patients (age, gender, time of diagnosis, tumor location, tumor number, tumor size, tumor grade, tumor stage, recurrence properties, progression characteristics, treatment characteristics and follow-up period) were recorded. The patients who has any other tumor diagnosis in other areas of the body before diagnosis of bladder tumor, has a history of pelvic RT and/ or systemic chemotherapy prior to the diagnosis of bladder tumor, has missing data on the treatment applied and/ or standard follow up and has pathological specimen without muscle tissue in the primary tumor resection were excluded. Preparations for the patients included in a block which contains the most intense area of tumor contains the expression of Fascin-1 and Claudin-4 parameters (density, prevalence, and immunohistochemical score) were assessed and the findings were compared with the prognostic perspective.Results: Pathologic preparations available for 102 patients with primary tumor resections were stained imunohistochemically. 11 (%10.8) patients were female and 91 (89,2) patients were male. The mean age was 61.23 ± 13.02 (23-94), median follow-up period of patients with was 37 (12-160) months. Numbers of patients according to tumor grade and stage was as follows respectively; papilloma (13), neoplasm of low malignant potential (12), low-grade papillary urothelial carcinoma (36), high-grade papillary urothelial carcinoma (41), Ta (51), T1 (30) and T2 (21). There was a statistically significant relationship between Fascin-1 expression parameters; density categories, the average density values, immunohistochemistry score, the average score of immunohistochemistry and immunohistochemistry score categories and phase of the tumor, the tumor grade. In addition, the average penetration value of Fascin-1 in tumor stage had a statistically significant relationship. Claudin-4 expression parameters; density categories, the average values of density had a statistically significant relationship with phase of the tumor and the tumor grade. In addition, there was was statistically significant association between tumor stage categories and Claudin-4 immunohistochemistry score. Progression, recurrence, multifocality and tumor size in terms of expression of Fascin-1 and Claudin-4 did not show any relationship between the parameters independent of tumor grade and stage, as both look the same degree or in the same phase in patients. There has been demonstrated a negative correlation between Fascin-1 immunohistochemistry scores and Claudin-4 immunohistochemistry scores , between Fascin-1 immunohistochemistry scores categories and Claudin-4 immunohistochemistry scores categories both tumor grades (low-grade papillary urothelial carcinoma, and high-grade papillary urothelial carcinoma) and the tumor stages (T1 and T2).Conclusion: Fascin-1 and Claudin-4 expression parameters are associated both tumor grade and tumor stage.