Mesane tümöründe paraoksonaz ve arilesteraz aktivitesi
Paraoksonase and arilesterase activity in bladder cancer
  1. Tez No: 304516
  2. Yazar: MEHMET MAZHAR UTANĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YENİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: mesane kanseri, paraoksonaz, arilesteraz
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Mesane kanseri üriner traktın en sık görülen tümörü olup yüksek morbidite ve mortaliteye sahip bir patolojidir. Mesane kanseri etyolojisinde çeşitli faktörler suçlanmakta olup, bunların birçoğu oksidatif stres ortak paydasında buluşmaktadırlar. Paraoksonaz ve arilesteraz enzimleri LDL oksidasyonunu önleyerek antioksidan etki göstermektedirler. Bu özellikleri ile kanser dahil patogenezinde oksidatif stres olan birçok hastalıkla ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Biz bu çalışmada mesane kanseri ile paraoksonaz ve arilesteraz enzim aktivitesi arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladıkÇalışmaya mesane kanseri tanısı alan 56 hasta ve 57 sağlıklı kontrol alındı. Mesane kanserli hastalar ve kontrollerin serum örneklerinde paraoksonaz (PON1), arilesteraz (ARE), lipid parametreleri ve oksidatif durumla ilgili parametreler saptanarak iki grup arasında karşılaştırmalar yapıldı. Enzim aktivitelerinin kanser varlığı, tümör boyutu, kas invazyonu, grade ve evre ile ilişkisi değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde One-Sample Kolmogorov Smirnov, Independent-T testi, Fisher's Exact test, Pearson Korelasyon Analizi, Anova, Post Hoc Bonferroni ve Chi-Square testleri kullanıldı.Serum PON1 ve ARE düzeyleri sırasıyla kontrol grubunda 137,63±53,37 ve 168,82±37,34; hasta grubunda 103,35±41,44 ve 131,83±39,94 olarak belirlendi. Hasta grubunda, kontrollere kıyasla enzim düzeyleri anlamlı şekilde düşüktü. Serum lipit profili incelendiğinde sadece total kolesterolün hasta grubunda anlamlı olarak düşük olduğu, diğer parametrelerin ise her iki grupta benzer olduğu gözlendi. Lipid parametreleri ile PON1 ve ARE enzim düzeylerinin korelasyonu incelendiğinde; PON1 enzim düzeyi ile Total kolesterol, HDL ve LDL arasında istatistiksel anlamlı, VLDL ve TG arasında ise anlamsız pozitif korelasyon varlığı belirlendi. ARE enzim düzeyi ile HDL hariç diğer lipit parametreleri arasında istatistiksel anlamlı pozitif korelasyon saptandı.Bu çalışma ulaşabildiğimiz literatüre göre mesane kanseri ile serum PON1 ve ARE enzim aktiviteleri arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır. Sonuçlarımız, serum PON1 ve ARE enzim aktivite azalmasının tümör yükü ve rekürrens varlığı ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu konuda yapılacak ileri çalışmalar ile PON1 ve ARE enzim aktivitelerinin mesane kanseri tanı ve prognozu öngörüsünde önemli bir gösterge olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Bladder cancer has high morbidity and mortality rates and it is the most frequent tumor of the urinary tract. Oxidative stress is the main pathogenetic mechanism of bladder cancer among many other causes. Paraoksonase and arilesterase enzymes exhibit antioxidant effect by inhibiting LDL oxidation. Thus it was considered that these enzymes are related with several disorders that are associated with oxidative stress including cancer. We aimed to evaluate whether there is a relation between bladder cancer and activities of paraoksonase and arilesterase enzymes.Fifty six patients with bladder cancer and 57 healthy individuals were enrolled to the study. Blood samples were collected to determine the levels of paraoksonase (PON1), arilesterase (ARE) enzyme activity, lipid profile and parameters related with oxidative stress. The relation of enzyme activity and grade, stage, muscular invasion and size of tumor were evaluated. One-Sample Kolmogorov Smirnov, Independent-T test, Fisher?s Exact test, Pearson correlation analysis, Anova, Post Hoc Bonferroni and Chi-Square tests were used to evaluate the variables.The serum PON1 and ARE levels were 137,63±53,37 and 168,82±37,34 in the control group; 103,35±41,44 and 131,83±39,94 in the patients group respectively. The serum levels of both enzymes were significantly lower in the patients group. The total cholesterol levels were significantly lower in patient group and other lipid parameters were similar between patient and control group. The PON1 enzyme levels were significantly correlated with total cholesterol, HDL and LDL cholesterol levels and nonsignificantly correlated with VLDL-cholesterol and TG levels. The ARE enzyme levels were positively correlated with lipid parameters except HDL-cholesterol.To the best of our knowledge, this is the first report mentioning to the relation of bladder cancer and the seum levels of PON1 and ARE enzymes. Our results determined that decrease in the activities of serum PON1 and ARE enzymes is related with tumor load and reccurence. Further studies with large number of participants would confirm that the PON1 and ARE enzyme activity may play predictive role on the diagnosis and prognosis of bladder cancer.Key words : bladder cancer, paraoksonase, arilesterase.