Akciğer kanserinde Anjiyopoietin 2 doku immunohistokimyasal boyama düzeyi ve evre ile ilişkisi
Angiopoietin 2 tissue immunohistochemical staining level and the relation with stage in lung cancer
- Tez No: 324923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN DEMİRER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Anjiyopoietin 2, biyopsi, evre, immunohistokimyasal boyama, Lung cancer, Angiopoietin 2, biopsy, stage, immonohistochemicalstaining
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tümör büyümesi, yayılımı ve metastazı için gerekli bir basamak olananjiyogenez sürecinde Anjiyopoietin 2 (Ang 2)'nin rolü tam olarakaydınlatılmamıştır. Ang 2'nin kanser dokusunda eksprese edildiği gösterilmiştir.Çalışmamızda tümör dokusundaki Ang 2 boyanma şiddeti ve ekspresyondüzeylerinin akciğer kanseri evresi ile ilişkisini saptamayı amaçladık. Akciğerkanseri tanısı konmuş 50 olgu (34 küçük hücreli dışı, 16 küçük hücreli)çalışmaya dahil edildi. Kanserli dokudaki Ang 2 boyanma şiddeti, tümör hücresive stromal hücre Ang 2 ekspresyon düzeyleri immünohistokimyasal yöntem ilesaptandı. Ang 2 boyanma şiddeti ile akciğer kanseri evresi arasında anlamlıilişki saptandı (p=0.04). Ang 2 ekspresyonu ile akciğer kanseri hücre tipiarasında anlamlı ilişki mevcuttu (p=0.033). Adeno kanserli dokularda Ang 2tümör hücresi ekspresyonu düşük bulundu. Kanserli dokudaki stromalhücrelerde Ang 2 ekspresyonu ile akciğer kanseri hücre tipi arasında anlamlıilişki saptandı (p=0.021). Adeno kanserde Ang 2 stromal hücre ekspresyondüzeyi düşük bulundu.Sonuç olarak; bu çalışmamızda akciğer kanseri evresi ile Ang 2 ilişkisini ortayakoyarak adeno kanser tipinde Ang 2 ekspresyonunun düşük olduğunu tespitettik. Akciğer kanserinde hedefe yönelik tedavi seçeneği olarakanjiyopoietinlerin yeri olabileceğini düşünmekteyiz. Bu konuda evre, kanser türüve tipi ile prognoz arasındaki ilişkileri ortaya koyacak çalışmalara ihtiyaçduyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The role of Angiopoietin 2 (Ang 2) which plays a necessary step in tumorgrowth, extension and metastasis is not fully elucidated. It has been reportedthat Ang 2 is expressed in cancer tissue. We aimed to investigate therelationship between Ang 2 staining intensity, expression rate in tumor tissueand the stage of lung cancer. Fifty cases (34 non-small and 16 small cell cases)diagnosed with lung cancer were included to the study. As a methodology,immonohistochemistry was conducted to evaluate Ang 2 staining intensity andexpression rate in tumor and stromal cells of cancer tissue. Ang 2 stainingintensity and the stage of lung cancer was significant (p=0.04). There was asignificant correlation between Ang 2 expression rate and the histologic type oflung cancer (p=0.033). Ang 2 expression rate in tumor cells of cancer tissuesdiagnosed with adenocarcinoma was low. There was a significant correlationbetween Ang 2 expression rate in stromal cells of cancer tissue and thehistologic type of lung cancer (p=0.021). Stromal cell expression rate of Ang 2 inadenocarcinoma was found to be low.As a result; the relationship between lung cancer stage and Ang 2 wasdocumented with this study and the expression rate was found to be lower inhistologic type of adenocarcinoma. We think angiopoietins may be used as anoption for targeted treatment in lung cancer. Studies in this area investigatingthe stage, type and subtype of cancer and prognosis needs to be conducted.