İsmet İnönü döneminde uygulanan iç politikanın iktisadi, sosyo-kültürel etkileri(1938-1950)
The economic, socio-cultural effects of domestic politics appelied in Ismet Inönü period (1938-1950)
- Tez No: 324973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EKİNCİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Milli Şef, Çok Partili Hayat, Milli Korunma Kanunu, Varlık Vergisi, Toprak Mahsulleri Vergisi, Köy Enstitüsü, Halkevleri, National Chief, multi-party system, National Conservation Act, Wealth Tax, Legislation for land reform, Village Institute, People?s houses
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
İsmet İnönü Döneminde Uygulanan İç Politika'nın İktisadi, Sosyo-Kültürel Etkileri (1938-1950) isimli çalışmada, dönemin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatı incelenmiştir.Birinci bölümde İnönü'nün başbakanlığı yıllarında Atatürk'le aralarının açılmasına neden olan fikir ayrılıkları, başbakanlıktan ayrılışı, Atatürk'ün vefatı ile Cumhurbaşkanı seçilmesi, Milli Şef olması, dönemin hükümetleri, çok partili hayata geçiş ve muhalif partiler incelenmiştir.İkinci bölümde ise; dönemin iktisadi gelişmeleri ve toplum üzerindeki etkileri incelenmiştir. II. Dünya Savaşına girmediğimiz halde ekonomik olarak nasıl etkilendiğimiz, Milli Korunma Kanunu, Varlık Vergisi, Toprak Mahsulleri Vergisi, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ve uygulamaları incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise; dönemin eğitim politikaları, köy enstitüsü ve halkevlerinin kuruluşu, amaçları, çalışmaları ve toplum üzerindeki etkileri incelenmiştir. Aynı zamanda bu dönemdeki sanat, Dil ve Tarih çalışmaları da incelenmiştir. Yine bu dönemde basının durumu ve yasaklar, Türkçülük-Turancılık ve Komünizm davaları da incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Economic, Socio-Cultural Effects of Domestic Politics Applied in İsmet İnönü Period (1938-50), the political, economic, social and cultural life during the İsmet İnönü Period are examined.In the first chapter, differences of opinion caused deterioration between İnönü and Kemal Atatürk in the Prime Minister period of İnönü, prime minister to resign, Elected President after Atatürk?s death, being National Chief, the governments of the that period, transition to multi-party system and opposition parties are examined.In the second Chapter, the economic developments of the period and the effect on society are examined. Economic effects of Second World War although Turkey did not participate this war, National Conservation Act, Wealth tax, Land tax, Legislation for Land reform,and applications are examined.In the third chapter, educational policies, Village Institute, establisment, aims, activities, and effects on society of People?s houses are examined. Besides, studies of arts, language and history are examined. And also; thesis was completed by examining state of the media, prohibition on media, and the cases of Turkism-Turanism, Communism.