Türk dış politikası'nda stratejik derinlik yaklaşımına dair teorik ve pratik uyumun Suriye kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of theoritical and practial coherence of strategic depth approach in turkish foreign policy in the context of Syria
  1. Tez No: 325062
  2. Yazar: BUĞRA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÇAĞIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Derinlik, Türk Dış Politikası, Türkiye- Suriye İlişkileri, Teori, Strateji, Strategic Depth, Turkish Foreign Policy, Turkish- Syrian Relations, Theory, Strategy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Türk Dış Politikası 2002 yılından bugüne bir değişim yaşamaktır. Bu değişimin temelinde Stratejik Derinlik yaklaşımı vardır. Yaklaşım Türkiye'nin tarihi ve coğrafi derinliğini koyduğu dış politika hedefleri doğrultusunda yeniden yorumlamaktadır. Bu bağlamda Stratejik Derinlik, Türk Dış Politikası'nda stratejik teori eksikliğini giderme iddiası taşımaktadır. Bu yüzden çalışmada öncelikle yaklaşımın teorik yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Bir teoride olması gereken nitelikler paralelinde Stratejik Derinlik yaklaşımı bir mikro teori olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte yaklaşım muhtevasında güç denklemi, stratejik teori ve yeni dış politika ilkeleri gibi kavramlar barındırmaktadır. Bu kavramların pratiğe aktarımı bağlamında Suriye politikaları başarılı bir alan olmuştur. Nitekim bu kavramlar Suriye politikaları çerçevesinde büyük oranda pratiğe aktarılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish Foreign Policy has been experiencing a changing process since 2002. There is Strategic Depth approach underlying at the core of this changing process. The approach re-interprets Turkey's historical and geographical depth in accordance with the foreign policy objectives it defines. In this respect, Strategic Depth claims to removal of the lack of strategic theory in Turkish Foreign Policy. Hence this study seeks to determine the theoretical place of Strategic Depth approach. According to the features which should exist in a theory, Strategic Depth approach is evaluated as a micro theory. At the same time, Strategic Depth approach contains several concepts in its content such as power equation, strategic theory and new foreign policy principles. Turkey's Syria policies have been a successful area in the context of transferring these concepts to practice. Thus, the concepts in content of Strategic Depth approach could be transferred largely to practice in the framework of Syria policies.