Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de bölgesel kalkınma ajansları
Regional development agencies in the European Union and Turkey
- Tez No: 325061
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHTEŞEM KAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeni Bölgeselcilik, Bölgesel Politika, Bölgesel Kalkınma Ajansı, BKA, Stratejik Bölgesel Plan, New Regionalism, Regional Policy, Regional Development Agency, RDA, Strategic Regional Plan
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, iki ana bölümde Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Ajanslarının gelişimini irdelemiştir. Bölgesel kalkınma yazını ve Yeni Bölgeselcilik düşüncesinin ışığında Avrupa Birliği'nde Bölgesel Politika ve Ajansların nasıl şekillendikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ajans uygulamasının Avrupa Birliği içindeki yaygınlığına vurgu yapılmıştır. Çalışmada, özel olarak yeni bir araç olan Kalkınma Ajanslarının Türkiye'de bölgesel kalkınma farklılıklarının azaltılmasına hizmet edip edemeyeceği sorgulanmıştır. Ortaya konulan tartışmaların varlığında Türkiye'de Kalkınma Ajanslarının bölge içi ve bölgelerarası kalkınmışlık farklarının azaltılmasına hizmet edebileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, has analyzed the development of the Regional Development Agencies in the European Union and Turkey under two main chapters. In the light of the regional development literature and the New Regionalism thought, the processes that structure the Regional Policy and the Agencies in the European Union have been attempted to illustrate. Wide presence of the Agencies in the Union has been emphasized. In the study it has specifically been questioned being new tools if the Development Agencies were capable of helping diminish Turkey?s regional development disparities. In the presence of the arguments have been put it was stated that the Development Agencies in Turkey could serve to diminish inside regional and inter-regional development disparities.