Türk tekstil sanayi endüstri-içi ticaretin yapısı ve incelenmesi
Structure of intra-industry trade in the Turkish textile industry and its determinants
  1. Tez No: 325139
  2. Yazar: ESİN ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL TÜRKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk tekstil sanayi, Endüstri içi ticaret, Grubel-Lloyd endeksi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Geleneksel dış ticaret teorilerinde, dış ticaret ülke içerisinde üretilmeyen malların tedariğini sağlama rolünü üstlenmektedir. Ancak 1960lı yılların başından itibaren, iktisatçılar dünyada benzer ürünlerin eşanlı olarak hem ihraç edilip hem de ithal edildiğini gözlemlemişlerdir. Endüstri-içi ticaretin dünya ticaretinin önemli bir bölümünü oluşturduğunun anlaşılmasından sonra, bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapılmaya başlandı . Endüstri İçi Ticaret (EİT) kavramı, aynı endüstriye ait malların iki yönlü değişimi olarak tanımlanabilir.Tekstil ve konfeksiyon sektörü sanayileşme sürecine damgasını vuran en önemli sektördür. Ve bu sektör, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmasında önemli roller oynamıştır. Tekstil ve konfeksiyon üretimi önce sanayileşmiş ülkelerde başlamış zamanla emek yoğun bir endüstri olması sebebiyle gelişmekte olan ülkelere doğru kaymıştır. Çalışmamızda Türkiye tekstil sanayi ürünleri ithalat ve ihracatını ve 220 ülke ile olan endüstri içi ticaretinin gelişimi ve yapısı incelenecektir. 1996-2006 dönemini kapsayan, HS'ye göre 6 basamaklı tekstil grubuna ait verilerle, standart Grubel-Lloyd endeksi kullanılarak ara, bitmiş ve toplam mallar için endüstri-içi ticaret hesaplanacaktır. Çalışmamızda son olarak, Tük tekstil sanati endüstri-içi ticaretin belirleyicileri panel ekonometri teknikleri yardımıyla tespit edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In traditional trade theories, foreign trade plays the role of filling the gap of products not produced within the country. However, in the early 1960s increasing exchange of similar products, intra-industry trade, in the world trade have been observed by economists. After the realization of the fact that intra industry trade has become a very important part of world trade, more comprehensive studies on intra-industry trade have been conducted. Intra-industry trade (IIT) is defined as exchange of goods in forms of export and import within the same industry.Textile and ready made clothes sector are the most important sector for industrialization. They have played an important role in developing economies growth. For industrialized countries,textile and ready made clothes sectors had been started before. But in time, these sectors started to grow up in new developing countries because of being labor-intensive industry. In this study, we?ll examine the intra-industry trade structure and development of the Turkish textile industry export/import activity with 220 countries. In addition using Grubel-Lloyd Index, we?ll calculate the IIT indicates of textile industry product.Category for intermediate goods,final goods and total goods accordance with 6 digit level of Harmonized System(HS 1996) for the period of 1996-2006.Finally,we will study determinants of trade of Turkish textile industry using panel econometric techniques.