Veri zarflama analizi ile Türkiye'de organ nakli merkezlerinin performans kıyaslaması
Performance comparisons of organ transplantation centers in Turkey with data envelopment analysis
- Tez No: 325165
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Sağlık Kurumları Yönetimi, Econometrics, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Transplantation, Data Envelopment Analysis, Performance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki Sağlık Bakanlığına bağlı 64 Organ Nakli Merkezinden Böbrek Nakli yapan 57 Organ Nakli Merkezleri arasında performans kıyaslamasını Veri Zarflama Analizi ile ölçülmesi amaçlanmıştır.Yapılan çalışmada kullanılan veriler 2011 yılına ait olup, Veri Zarflama Analizi CCR Modeli ile 4 Girdi değişken (Koordinatör sayısı, Böbrek Nakli Bekleyen hasta sayısı, Beyin ölümü gerçekleşen hasta sayısı ve Ventilatörlü yatak sayısı ) ve 1 Çıktı değişken (Toplam Böbrek Nakil sayısı ) oluşturularak yapılmıştır. Çalışmamızdaki asıl amaç; Merkezler yapılan Böbrek Nakli sayısını, yaptığımız analiz sonucuna göre arttırmaktır. Analizimizde her organ nakli merkezi için referans merkezleri çıkmış bulunmakta, bu sonuçların ise referans merkezlerine oranla değiştiği gözlemlenmektedir. Örneğin; Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinin Referans Merkezi Özel Antalya Medicalpark hastanesi çıkmış bulunmakta Çıktı değişkeni Böbrek Nakil sayısını 311'den 513'e çıkarmalı, Girdi değişkenleri; Nakil Bekleyen hasta sayısını 637'den 317'ye indirip, Ventilatörlü yatak sayısının 56'sından 40'ını etkin bir şekilde kullanılması uygun sonucu bulunmuştur.Organ Nakli Merkezlerinin performans kıyaslaması, etkinlik sayısı ve etkinlik değerine baktığımızda; Etkin olan 2 merkez çıktığı ve 48 etkinlik sayısı ile Özel Antalya Medicalpark Hastanesi Organ Nakli Merkezi ilk sırada, 28 etkinlik sayısı ile de Özel İnternational Hospital İstanbul Organ Nakli Merkezi ikinci sırada çıkmıştır.Veri Zarflama Analizi ile Organ Nakli Merkezlerinin Performans kıyaslaması Win4Deap programı analiz sonuçlarına göre yorumlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Veri Zarflama Analizi, Organ Nakli, Performans?
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to conduct a survey of performance comparisons between 64 Organ Transplant Centres under the Ministry of Health, and 57 Transplant Centres which carry out Kidney Transplants using Data Envelopment Analysis.The data in this study is from the year 2011, and it was analyzed by means of Data Envelopment Analysis using 4 variable inputs (the number of Coordinators, the number of patients waiting for Kidney Transplants and the number of beds with ventilators) and 1 variable output (the total number of Kidney Transplant operations carried). The primary objective of this study is to increase the number of Kidney Transplant operations being carried out at the Centres. In our analysis, it is resulted that there are reference centres for each transplantation center and the results change relatively according to the reference centres. For example, this result is found appropriate that the reference centre of Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital Transplantation Centre is Antalya Medicalpark Hospital and the variable output should increase the number of Kidney Transplantation from 311 to 513; variable inputs should decrease the number of patients from 637 to 317 and make use of 40 beds out of 56 effectively.When examined performance comparison, the number of activity and the value of activity of the Transplantation Centres, the result is that there are two centres; Private Antalya Medicalpark Hospital Transplantation Centre with 48 activities comes in first and Private International Hospital İstanbul Transplantation Center comes in second.The Data Envelopment Analysis and the performance comparisons between Transplant Centres were interpreted using the Win4Deap Programme.