Yükseköğretimde bilgi teknolojileri kullanımı dersinin öğrenci ihtiyaçlarına göre incelenmesi (Akdeniz Üniversitesi örneği)
An analyse of information technology usage lesson in higher education according to students? needs (Case study of Akdeniz University)
  1. Tez No: 325164
  2. Yazar: ŞAHİN AKBUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNSELİ ORHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi teknolojileri kullanımı dersi, temel bilgi teknolojisi kullanımıdersi, yükseköğretimde bilgisayar okuryazarlığı, The Use of Information Technologies Course, The Use of Basic Information Technologies Course, computer literacy in higher educationKey Words: The Use of Information Technologies Course, The Use of Basic InformationTechnologies Course, computer literacy in higher education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı; Akdeniz Üniversitesinde (AÜ) Bologna Süreci (BS) çalışmaları kapsamında içeriği yenilenerek, 2011-2012 öğretim yılı güz döneminden itibaren yürürlüğe konulan, Bilgi Teknolojileri Kullanımı (BTK) dersinin öğrenci ihtiyaçlarına göre incelenmesidir.Genel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmaya, AÜ'nde birinci sınıfta okumakta olan 1770 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen BTK Dersine Yönelik İhtiyaç Belirleme Ölçeği kullanılmıştır.Verilerin analizinde; ölçeğin alt boyutlarının incelenmesi aşamasında betimsel istatistik (yüzde, frekans, standart sapma ve aritmetik ortalama), bağımsız değişkenlerin alt boyutlara göre incelenmesi aşamasında yordamsal istatistik (MANOVA) kullanılmıştır. Bunlara ek olarak, veri toplama aracının son bölümünde yer alan açık uçlu soruya verilen cevaplar ise içerik analizi yoluyla incelenmiştir.Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin sırasıyla; işletim sistemi kullanma, paket program uygulamaları, kişisel web sitesi tasarlama, interneti etkin kullanma, sunum materyalleri hazırlama ve bilgisayar ile ilgili temel kavramlar alt boyutlarına ihtiyaç duydukları görülmüştür.Kız öğrencilerin İnterneti etkin kullanma ve sunum materyalleri hazırlama alt boyutlarına ilişkin ihtiyaçlarının erkek öğrencilere daha yüksek olduğu, erkek öğrencilerin ise web sitesi tasarlama alt boyutuna ilişkin ihtiyaçlarının kız öğrencilere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür.İlköğretim ve/ya ortaöğretim süreçlerinde bilgisayar dersi alan öğrencilerin işletim sistemi kullanımı, paket program uygulamaları ve interneti etkin kullanma alt boyutlarındaki ihtiyaçlarının ilköğretim ve/ya ortaöğretim süreçlerinde bilgisayar dersi almayan öğrencilere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür.BTK dersi öncesi bilgisayar kursuna katılmayan öğrencilerin sunum materyalleri hazırlama alt boyutundaki ihtiyaçlarının BTK dersi öncesi bilgisayar kursuna katılan öğrencilere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür.Bunlara ek olarak öğrencilerin, bilgisayarın kullanıma hazır hale getirilmesi, bilgisayarı etkili kullanma yolları, çizim ve görsel tasarım programlarını öğrenmeye ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to research into the Use of Information Technologies course (ITU) in accordance with the needs of students, which was introduced in 2011-2012 Academic Year Fall Term and the context of which was renovated as a part of Bologna Process (BP) studies at Akdeniz University (AU).1770 freshmen at AU took part in this research, in which general scanning model was used. As a data collection tool, ITU course needs identification scale, which was developed by the researcher was used.In the process of data analysis, descriptive statistics (percentage, frequency, standard deviation, mean) were used in order to analyse the sub-dimensions of the scale, and inferential statistics (MANOVA) were used during the analysis of independent variables according to sub-dimensions. Content analysis was used for the answers to the open-ended question in the last part of the data collection tool.As a result of the analysis performed, it was found out that students respectively need sub-dimensions of basic skills to use operating systems, package program applications and the Internet effectively, to design personal web sites and to prepare presentation materials.It was observed that the needs of female students for using the Internet effectively and preparing presentation materials in their sub-dimensions were higher than those of male students, while the needs of male students for designing personal web sites in sub-dimensions was higher than that of female students.It was also found out that the needs of students who took computer courses during primary and/or secondary school to use operating systems, package programme applications and the Internet effectively in sub-dimensions were higher than those who did not take those courses during primary and/or secondary school.It was seen that the needs of students who did not take computer courses before ITU to prepare presentation materials in sub-dimension were higher than those who took computer courses before ITU.In addition, it was understood that students needed to learn to get computers ready to use, the ways of using them effectively and some drawing and visual designing programmes.