Hastane yöneticilerinin karar verme düzeylerine yönelik bir araştırma
A research about the decision making level of hospital directors
  1. Tez No: 325193
  2. Yazar: KÜBRA SEVİNDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar verme, Hastane yönetimi, Hastane yöneticisi, Make a decision, Hospital administration, Hospital directory
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Şimdiki zaman ile gelecek zaman arasındaki değişim dünyası içinde gerek kişi gerekse yöneticiler, önceden saptanmış amaçlara ulaşmada sayısız ve değişik sorunlarla karşı karşıya kalır ki bu sorunların varlığı kişileri çözüm bulmaya ve karar vermeye zorlar. Eğer sağlığın temel taşını oluşturan hastaneler bünyelerine öncelikle doğru yöneticileri alır ve bu yöneticiler aldıkları kararlarda isabetli olurlarsa, o kurum için başarı kaçınılmazdır.Karar verme her yöneticinin geliştirmesi gereken en önemli özelliklerden birisidir. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda sektör ve fonksiyondan bağımsız olarak öncelikle değişime açık, değişime liderlik edecek ve daha da önemlisi bulunduğu kurum adına önemli ve doğru kararları alabilecek yöneticiler ön plana çıkmaktadır.Bu tez çalışmasında; yukarıda da bahsedildiği üzere profesyonel yöneticilikte önem kazanan hastane yöneticilerinin karar verme düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul ilindeki kamu hastanelerinin başhemşire ve hastane müdürlerinden karar verme ile ilgili olarak toplam altı bölüm ve elli iki sorudan oluşan anket sorularına yanıt vermeleri istenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirmesi yapılmış, bulgular yorumlanarak sorunlar ortaya konmuş ve bunlara dayanarak sonuç ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the changing world between the past and the future both the person and the director in order to reach the goals having been determined in advance come across countless and various problems whose being forces them to find solutions and make decisions. If hospitals, which is the corner stone of health service, first of all choose the right directors and those directors are exact about the decision, then success is inevitable for that institution.Making decisions is one of the features that every director needs to improve. In the 21st century we live in apart from the sector and function, first of all directors who are open to change, who can lead change and most important who is able to make important and right decisions on behalf of the institution he works for take over.In this thesis, as stated above the determination of the decision-making level of hospital directors which has come into question in professional directing is intended. For this, first of all the decision-making concept is discussed thoroughly and the organisation structures of hospitals are examined. In the public hospitals of the city Istanbul head nurses and hospital directors were asked to take a survey consisting of totally six parts and fifty-two question about decision-making. The data obtained was statistically valued, by interpreting symptoms problems were presented and based on those, conclusion were come to and suggestions were made.