Toplam kalite yönetimi uygulamalarının pazarlama stratejilerine olan etkisi
The efect of total quality menagement aplications on marketing strategies
- Tez No: 325194
- Danışmanlar: PROF. DR. A. EKBER AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Pazarlama, Pazarlama Stratejileri, Quality, Total Quality Management, Marketing, Marketing Strategies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, birçok işletme tarafından kabul görülerek uygulanan Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının pazarlama stratejilerine olan etkisini anlamak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma süreci içerisinde belirli kalite politikalarını belirlemiş ve bu doğrultuda yol alan dört ayrı sektör ve dört ayrı işletme seçilmiştir. Seçilen işletmelerde çalışan yöneticilere uyguladıkları Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarının pazarlama stratejilerine etkisi nasıl olmuştur şeklinde soru sorulmuştur. Verilen cevaplar neticesinde yapılan değerlendirmelerde, işletmeler arasında yaşanan rekabetin işletmeleri müşteri ihtiyaçlarını anlamaya ve değişen şartlara uyum sağlamaya ittiği anlaşılmaktadır. İşletmelerde yaşanan bu gelişmeler neticesinde müşteri tatmini ve sadakatinde artış görülmektedir. Sağlanan müşteri tatmininin ve sadakatinin sadece etkin kalite uygulamaları ile değil aynı zamanda etkin pazarlama stratejileri ile de işletmeleri rekabette bir adım öne çıkarttığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla işletmelerde TKY ve uygulamalarının tam anlamıyla uygulanması neticesinde; maliyetlerde ve hata oranlarında azalma, çevrim sürelerinde kısalma, stok seviyelerinde düşme, müşteri tatmininde, verimlilikte, pazar payında ve karda artış olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is written in order to research the effect of TQM applications ,which is accepted and applied by many enterprises, on marketing strategies. In research process,four different sectors and four different enterprises which state certain quality policy and proceed through this way are choosen. Managers who are working in the selected enterprises are asked questions about their TQM policies and marketing strategies that they apply. In evaluation which is done as a result of the given answers; it is seen that the rivalry between the enterprises impels the enterprises to understand their customers? needs and accommodate to continous changing conditions. As a result of these progresses in the enterprises, increase in costumer satisfaction and loyalty is seen.It is understood that ensured costumer satisfaction and loyalty not only with effective quality applications but also with effective marketing strategies put the enterprises forward in rivalry. Consequently,as a result of complete applications of TQM and its applications; decrease in cost and ratio of error, shortening in cycle time,decrease in stock levels,increase in costumer satisfaction, productivity,market share and profit are observed.