Kamu hastanelerinde performansa dayalı ücret ödemesi ve çeşitli meslek grupları açısından değerlendirmesi (İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği)
Performance-based wage payment system and its assessment by several occupational groups in the public hospitals (Dr. Izmir. Suat Seren Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital sample)
- Tez No: 325226
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEFİKA DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Publıc Hospitals, health care providers, wage, performance Performance-Based Wage System, effectiveness, efficiency
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ülkemizde büyük oranda kamusal nitelikli olan Sağlık Hizmetleri, kamusal birfaaliyet olarak devlet memurları tarafından yerine getirilmektedir. Özellikle 1980'liyıllardaki Neo-liberal dönüşümle beraber, devletin ekonomik ve ticari alandakifaaliyetleri kısıtlanmak istense de, bugün mili ekonomi içersinde kamu ekonomisininyeri ve önemi büyüktür. Günümüz ekonomilerinin üretim faaliyetleri önündeki enönemli mesele kaynak kıtlığı olup, bu sorunun da kısa sürede çözülmesi mümkündeğildir. O halde yapılması gereken tek şey eldeki kaynakların verimliliğininartırılması ve hizmet kalitesinin artırılmasıdır.Diğer önemli bir sorun, üretim faaliyetleri sonucu elde edilen gelirin adilbölüşümüdür. Sağlık Hizmetleri arzı bilgi asimetrisi gibi bir özelliğe sahip olup,sağlık hizmeti üretimi donanımlı ve bilimsel bir emek yoğun bir üretim teknolojisiüretilmektedir. Bu sebeple sağlık hizmetlerinin sunumunda, etkinlik, verimlilik vehizmet kalitesinin artırılmasında sağlık personelinin etkinlik ve verimliliği önemlidir.Bu etkinlik ve verimliliğin sağlanması için çalışma koşullarının iyileştirilmesi ileberaber adil bir ücret politikasının önemi büyüktür. Bu sağlık hizmetleri sunumundadaha verimli çalışan personelin ödüllendirilerek motivasyonunun artırılması adına,personelin performansı ile aldığı ücret arasında ilişki kurulmuş ve performansadayalı ücret sistemi uygulanmaya başlanmıştır.Kamu Hastanelerinde Performansa Dayalı Ücret Sistemi ve Çeşitli MeslekGrupları Açısından Değerlendirilmesi isimli bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde Sağlık Hizmetlerinin tanımı ve türleri ile Türkiye'deSağlık Hizmetlerinin tarihsel gelişimi ve Türkiye'de Sağlık Hizmetini sunankurumlar incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde Türkiye'de Devlet Hastanelerinin hizmetsunumunda yeri, önemi ve gelimi ile devlet hastanesinde sağlık hizmet sunucuları veözellikleri incelenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde ise Performanssa Dayalı Ücret Ödeme Sistemi veÖzellikleri başlığı altında, sağlık hizmet sunucularına uygulanan ücret ve ücretpolitikaları, Devlet Hastanelerinde uygulanan ücret sistemleri ve bölüm sonundaDevlet Hastanelerinde uygulanan Performansa Dayalı ek ödeme sisteminin amacı,dayanağı ve hesaplanma yöntemleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.Anahtarlar Kelimeler: Kamu Hastaneleri, sağlık personeli, ücret, performans,Performansa Dayalı Ücret Sistemi, etkinlik, verimlilik
Özet (Çeviri)
In our country, health services which are substantially public qualified iscarried out by civil servants as an activity of public. Especially, accompanied by theneo-liberal transformation in 1980s, although the field of economic and commercialactivities of the state was wished to be restricted, today the place and the importanceof the public economy within national economy is significant. The most importantissue in front of the production activities of today?s economies is scarcity ofresources and it is not possible to solve this problem in a short time. So, the onlything to do is to improve the efficiency of available resources and the quality ofservice.Another important issue is a fair distribution of income acquired as a result ofproduction activities. Submitting of Health Services has a property such asasymmetry of information and the production of health service is manufactured by alabor-intensive production technology well-equipped and scientific. For this reason,development of health services in Turkey and the institutions offering these serviceswere investigated. Also in this section; in the presentation of services, the place,importance and development of public hospitals in Turkey were studied. Andadditionally, health service providers and their properties in public hospitals wereexamined.In the second section of the study, under the title of ?Performance-Based Wageeffectiveness and efficiency of health personnel is important in health care deliveryto improve effectiveness, efficiency and quality of service. In order to obtain thiseffectiveness and efficiancy, a fair wage policy is of great importance together withthe improvement of working conditions. In the presentation of these health services,in the name of increasing the motivation of more effective employees by rewardingthem, a relationship has been established between staff performance and staffremuneration and a performance-based wage system has been started to beimplemented.This study named ?Performance-Based Wage System in Public Hospitals andEvaluation in Terms of Various Occupational Groups? consists of three sections. Inthe first section of the study, definition and types of health services, and the historicaldevelopment of health services in Turkey and the institutions offering these serviceswere investigated. Also in this section; in the presentation of services, the place,importance and development of public hospitals in Turkey were studied. Andadditionally, health service providers and their properties in public hospitals wereexamined.In the second section of the study, under the title of ?Performance-Based WageSystem and Properties?; wages and wage policies applied to health service providers,wage systems applied to public hospitals were studied. And finally the purpose ofperformance-based additional payment system which applied in public hospitals,basis and calculation methods were discussed in detail.