Sosyal dışlanma bağlamında engellilerin çalışma hayatından soyutlanması: Antalya örneği
In the context of social exclusion, the abstraction of people with diabilities from working life: As in the case in Antalya
  1. Tez No: 325278
  2. Yazar: MERVE DARIYEMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Disability, defectiveness, social isolation, disablement
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dünyada ve Türkiye'de özürlülüğün genel kabul görmüş tanımı bulunmamaktadır. Gündelik hayatta özürlülük, engellilik ve ya sakatlık terimlerinin her üçü de kullanılmaktadır.Sosyal devlet anlayışı içerisinde devlet tüm bireylere insanca yaşama olanağı sağlamalıdır. Dolayısıyla engelli bireylerin topluma kazandırılması ve kimseye muhtaç olmadan bağımsız yaşayabilmeleri sağlanmalıdır. Bunu gerçekleştirebilmenin en temel yolu ise onların çalışma yaşamına girmeleridir.Engellilerin çalışma hayatına girişlerinde ve işi sürdürmelerinde karşılaştıkları birtakım zorluklar vardır. Bu zorluklar sosyal dışlanmalara neden olmaktadır.Çalışmanın temel amacı Antalya'da Kamuda Çalışan engelli işçilerin yaşadıkları sosyal dışlanma sorunundan yola çıkarak engelli istihdamının mevcut durumu ve istihdamda yaşanılan sıkıntıları ortaya koymaktır.Çalışmanın bütününde yasal düzenlemeler dışında ?özürlü? kelimesi yerine ?engelli? kelimesinin kullanımına özen gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
There is no common definition of disability in Turkey and in the world. The terms disability, defectiveness and disablement are used interchangeably in daily life.The social state is responsible for enabling its citizens to lead a humanly life. Therefore, it?s essential that disabled people should be able to lead an independent life and be integrated into the community. The best way to achieve this is to ensure that they have a job. In addition to legal regulations, the word ?handicapped? rather than ?disabled? should be preferred.There are various obstacles when handicapped citizens enter the work life. These obstacles lead to social isolation.The main aim of this study is to reveal problems in the employment of the handicapped in the public sector in Antalya by taking into account the problem of social isolation.