Kur'ân'da 'İtmi'nân' kelimesinin semantik analizi
The semantic analysis of the word 'Itmi'nân' in the holy Qur'ân
  1. Tez No: 325286
  2. Yazar: ESRA PARALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GALİP GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Allâh, İtmi'nân, Mutmain, Dinginlik, Semantik Analiz, Qur?ân, God, İtmi'nân, Tranquility, Satisfaction, Serenity, Find Peace, Calmness, Semantic Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, asırlar öncesinden tüm insanlara seslenen, günümüzde hâlâ geçerliliğini koruyan ve kıyamete kadar da koruyacak olan son ilâhi kitaptır. İnsanlık ancak onun ışığı doğrultusunda hem dünyada hem de ahirette huzura kavuşabilecektir.Günümüzde manevî açıdan doyumsuz hâle gelen ve giderek yalnızlaşan bireyler, ruhsal bir yatışma ve dinginliğe ulaşmak için psikolojik arayışlara yönelmiştir. İnsanları sükûnete ulaştıracak olan yol, Allâh'ı bolca zikretmek ve Allâh bilincini sürekli zihinde canlı tutmaktır. Bu sebeple Kur'ân'da beyan edilen kavramları doğru bir şekilde anlamak hem bireyler hem de toplum açısından önem arz etmektedir.İnsana her zorluk anında çıkış yolu gösteren Yüce Allâh, kalbi henüz huzura ermemiş, manevî doygunluğa ulaşmamış, ruhsal yönden bocalayan kullarına kurtuluş yolunu da göstermiştir. Bunun çaresini de kalbin ve ruhun doymasına bağlamıştır.Bu çalışmada, Kur'ân-ı Kerîm'de 13 yerde geçen ?itmi'nân? kelimesinin semantik analizi yapılmıştır. ?İtmi'nân? kelimesi, ?sâkin olmak, huzura ve rahata kavuşmak, bir şeyden emîn ve güvenilir olmak, dinginleşmek, doyuma ulaşmak? mânâlarını yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Qur?ân as the last divine book, which appeals to the whole humanity, still reamins it?s validity and will be remaining till to the apocalypse. Humanity would be able to find peace with its light both in the earth and afterlife.Nowadays, in terms of the spiritual aspects increasingly alone and unsatisfied individuals are seeking to psychological pursuits in order to reach tranquility and serenity. The sole way to tranquility is to mention often Allâh and keep the consciousness of Allâh in the mind constantly. For this reason, it is crucially important to understand and grasp correctly the concepts passed in the Qur?ân should be understood and grasped correctly both by the individuals and by the society. Almighty Allâh that shows the way out of each and every difficulty also shows the salvation even to the servants who do not become tranquil and reach to spiritual satisfaction. The remedy of this is bound to satisfying the heart and soul.In this study, the word ?tranquility/itmi?nân? which passes 13 times in Qur?ân is semantic analyzed. The word ?tranquility/itmi?nân? reflects the meanings of ?to calm down, to reach peace and tranquility, to be sure and trustworthy about something, serenity and achieve satisfaction?.