Antalya-Burdur'da yer alan Anadolu Selçuklu kervansaraylarında mekan olgusunun gelişimi ve koruma ölçeğinde değerlendirilmesi
Development process of space case of Anatolian Seljuks caravanserais located between Antalya and Burdur provinces and evaluation of them on the base of protection scale
  1. Tez No: 325299
  2. Yazar: RUHAN ZÜHRE SARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ŞEVKİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Evdir Han, Kırkgöz Han, Susuz Han, ncir Han, arapsa Han, Alara Han, Han, Ribat, Kervansaray, Anadolu Selçuklu, mimari koruma ve yeniden kullanım, Evdir Han, Kırkgöz Han, Susuz Han, ncir Han, arapsa Han, Alara Han, Ribat, Caravanserai, Anatolian Seljuks, architectural conservation and re-use
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışma, Antalya ve Burdur illerinde yer alan XIII. yy Anadolu Selçuklu yapıları olan Evdir Han, Kırkgöz Han, Susuz Han, İncir Han, Şarapsa Han ve Alara Han'ın mekan olgusu gelişim sürecini ve koruma ölçeği bakımından değerlendirilmesini amaçlamaktadır.Bu bağlamda, yapıların inşa edildiği dönemde Anadolu Selçukluların siyasi, sosyal ve ticari durumları incelenerek ve hanlar plan şemalarına ve ait olduğu döneme göre sınıflandırılarak; mekan organizasyonu, hanların günümüzdeki durumu, yapıların günümüz şartlarına uyması için gereken onarım sırasında iç mekanda karşılaşılan sorunlar, eklenmiş bölümler, tesisat sorunları, yenilenen bölümler ve bu sorunlara getirilen çözümler değerlendirilerek yapıların koruma ölçeğinde onarım ve yeniden kullanımları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate Evdir Han, Kırkgöz Han, Susuz Han, İncir Han, Şarapsa Han and Alara Han which are XIII?th century Anatolian Seljuks buildings located between Antalya and Burdur provinces in terms of development process of space case and protection scale.In this context, having observed political, social and commercial conditions of Anatolian Seljuks during period when the buildings were built and having classified hans according to plan schemas and period they belong to; space organisations, curent situations of hans, problems faced of inner spaces during renewal required for buildings to fit current conditions such as attached departments, plumbing problems, renewed parts and solutions found out for these problems are evaluated and renovation and reuse of buildings on the base of protection scale are discussed.