Isparta ili ve ilçeleri Türk Dönemi çeşmeleri
City and districts in Turkish Isparta fountains
  1. Tez No: 325298
  2. Yazar: MİNE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ŞEVKİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Çeşmeler, Çeşme tipolojisi, Çeşme malzemeleri, Tarih, Isparta, Fountains, Fountain typology, fountain supplies, Date
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
?Isparta İli Ve İlçeleri Türk Dönemi Çeşmeleri? konulu Yüksek Lisans tezi kapsamında Isparta ili, ilçeleri ve köylerinde tespit edilen 68 çeşme örneği incelenmiştir. Bu çeşmelerden 9'u Meydan Çeşmesi, 4'ü Çukur Çeşme, 2'i Cami Çeşmesi, 16'sı Duvar çeşmesi, 8'i Köşebaşı Çeşmesi, 2'i Menzil Çeşmesi, 26'sı Mahalle Çeşmesidir. Çeşme örnekleri Selçuklu devrinden kalan İsa Oğlu Muhammet isminde bir hayırsever tarafından yaptırılan kitabesine göre 925 H. -1519 M. tarihli Yılankırkan Çeşmesi ile başlayıp 1929 yılında Ekrem Bey tarafından inşa ettirildiği bilinen Geç Osmanlı dönemine ait yapıtla sınırlanmıştır. Çeşmeler Selçuklu, Beylikler ve Geç Osmanlı Dönemini kapsamaktadır. Kitabesi olmayıp tarihi bilinmeyen 45 çeşme vardır. Kitabesi olan veya tamir kitabesi bulunan 23 çeşme vardır.Çeşmeler; ortada kitabesi olan nişi çevreleyen bir kemer, ayna tasında bir musluk, musluktan akan suyun biriktirdiği bir tekne, formunda cephe düzenine sahiptir. Cephe gerisinde uzanan su haznesi ve genellikle düz dam ya da kırma çatı ile tamamlanan örtü sistemi yoğun olarak görülür. Çeşmelerin cephelerinde fazla bezeme görülmez. Birkaç örnekte devşirme malzeme kullanılmamıştır. Çeşme cephelerinde en çok göze çarpan unsur hemen hepsinde yuvarlak ya da sivri kemer kullanılmasıdır. Düz cepheli çeşmelerde bulunmaktadır. Çeşmelerde kullanılan malzeme kesme taş, mermer ve birkaç çeşme süslemesinde tuğla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
“And the districts of the province of Isparta Turkish Period Fountains on”Master's thesis under the province of Isparta, towns and villages identified 68 examples were examined fountain. 9 these fountains Fountain, 4 Hollow Fountain, Fountain of 2 on the Church, 16 Wall fountain, 8 Kosebasi Fountain, Fountain of 2 on the Range, and 26 neighborhood fountain. Muhammad called Jesus the Son of the remaining examples of Seljuk era fountain was built by a philanthropist, according to the inscription 925 H. -1519 M. Ekrem Bey, dated in 1929, built by starting with Yılankırkan Fountain of the Late Ottoman period, beyond which the artwork is limited. Fountains Seljuk, Emirates and covers the Late Ottoman Period. Inscription date is unknown, but there are 45 fountains. Or repair of the inscription is an inscription in the 23 fountains.Fountains, in the middle of the inscription surrounding the recess, an arch, a stone of mirror tap, tap of running water has accumulated in a boat, has the form of order in front. Off the battlefield, from the water tank and is usually completed with a flat roof or pitched roof covering system is seen as intense. Fronts appear more decorative fountains. Reused material not used in a few instances. Most prominent element in almost all fronts round the fountain, or the use of the pointed arch. There are flat-faced building with fountains. The material used for cutting stone fountains, marble fountains, and a couple of bricks used in decoration.