Demokrasilerde sivil toplum kuruluşlarının yeri ve önemi
The place and importance of non-governmental organizations in Democracy
  1. Tez No: 325301
  2. Yazar: İSMAİL DURSUNOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Sivil Toplum, STK, Yönetişim, Democracy, Civil Society, NGO, Governance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Demokrasi, özgürlükçü yapısıyla, günümüz yönetim anlayışına en uygun ve en ideal rejim olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram, ortaya çıktığı dönemden itibaren sürekli değişen ve gelişen bir çizgide, katılımcı, özgürlükçü, bireyci ve son dönemde yönetişim olgusuyla şekillenen bir idare sistemidir. Demokrasiyi ayakta tutan ve ona pozitif yönde katkı sunan unsurlardan biri de sivil toplum anlayışı ve buna paralel olarak örgütlenen sivil toplum kuruluşlarıdır. Demokrasi ile STK arasındaki ilişki, hem daha etkin ve daha özgür bir sivil toplumu oluşturacak hem de“birey”temelinde ortaya çıkan, bu anlayışla güçlenen demokrasi çıtasını daha yükseğe taşıyacaktır. Küreselleşme, bilginin kolay paylaşımı ve teknolojik gelişmeler ile birlikte, bireyi ve çevresini ilgilendiren sorunlar karşısında birleşmek, bu yönde kamuoyu oluşturmak ve yönetim erkini etkilemek artık daha kolay bir hal almıştır. Bu yüzden, sivil toplum kuruluşları 21.yy' da yönetim sistemin aktif ve katılımcı bir aktörü haline gelmiştir.''Demokrasilerde Sivil Toplum Kuruluşları'nın Yeri ve Önemi'' adlı bu çalışmanın amacı, demokrasi kavramını ayakta tutan unsurlardan biri olan sivil toplum kuruluşlarını yakından incelemek ve demokrasiye sundukları katkıları ifade etmektir. Bununla birlikte, sivil toplumun gelişmesi için, özgürlükçü, çok sesliliği kabullenen ve örgütlenmeye izin veren bir yönetim anlayışının, yani demokrasinin önemine dikkat çekmektir. Bilimsel çalışmaların ışığında ve konu ile ilgili verilerden faydalanılarak hazırlanan bu çalışmada, demokratik bir sivil toplumun ve sivil toplumlu bir demokrasinin, katılımcı ve özgürlükçü bir yönetim için çok önemli değerler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kısacası, demokrasinin sivil toplum ile sivil toplum kuruluşlarının da demokrasi ile etkileşimi ve karşılıklı ilişkisi, ''demokratikleşme'' çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Democracy, with libertarian structure, is defined as the most ideal and the most suitable regime for today?s management mentality. This concept has been a management system that has stably changed and improved, has been participating, liberal, individualistic and also has been shaped with newly governance phenomenon. One of the facts that sustain and support democracy is nongovernmental concept and nongovernmental organizations that are organized in parallel with this concept. The relationship between democracy and STK will not only generate a more active and more liberal society, but also it will raise the level of democracy that arise individually based and gets improved by means of this concept. By means of globalization, easy share of information and technologic development it has been easier to league together against the problems of individual and the environment, to mold public opinion in this direction, and also to affect the managerial power. For this reason, nongovernmental organizations have been the system?s active and contributing factors in 21th century?s.The aim of the study ?The Place and Importance of Non-governmental Organizations in Democracy? is stating the contributions that nongovernmental organizations, being one of the factors sustaining democracy concept, make to democracy by analyzing them. Together with this, one more aim is taking attention to the importance of a management mentality, democracy, which is liberal, accept variety and allow organizations for the improvement of nongovernmental society. In the study in which is prepared in the light of scientifical studies by benefitted from datum concerned with the subject, it has been reached the result that a democratic civil society and a democracy having a civil society have got unavoidable values for a contributive and free administration. Shortly, mutual relationship and interaction where democracy and nongovernmental society affect each other has been analyzed within ''democracy'' in this study.