The relationship between the environment and the characters in Henry James' The Portrait of Lady
Henry james?in bir kadının portresi adlı romanındaki çevre karakter ilişkisi
- Tez No: 325303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜRE MEMMEDOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Henry James, Bir Kadının Portresi, Çevre ve Karakter, Hava Durumları, Eski ve Yeni Dünya, Henry James, The Portrait of a Lady, Environment and Character, The Weather Conditions, The Old and The New World
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, Henry James'in Bir Kadının Portresi adlı romanındaki çevre ve karakter ilişkisini incelemektedir. Bu roman, çevre ve karakter arasındaki karmaşık ilişkisiyle bilinir. ?Çevre? terimi, hem fiziksel hem de sosyal çevreyi bünyesinde barındırır. Yazar, çoğunluğu Amerikalı göçmen olan ve Avrupa'da yaşayan karakterlerinin nasıl yeni çevrelerine uyum sağlamaya çalıştıklarını gösterir. Uyum süreci adaptasyon dereceleri kişiden kişiye değişmesi yönüyle can yakıcıdır. Karakterler, olumsuz şekilde Avrupa toplumunun etkisine maruz kalırlar. Her ne kadar Amerikan kimliklerini devam ettirmeye çalışsalar da, gerçekte tam tersi olur. Henry James, bir kişinin karakterinin mimari, hava durumu ve mevsimlerden oluşan yeni çevresinden oldukça etkilendiği inancındadır. Bu, insanların konut ve o konut içinde yaşayan insan arasındaki ilginç yakın etkileşimdir. Aynı zamanda, şehirlerin de büyük önemi vardır. Bu tez, çevrenin karakterlerin kişiliklerini değiştirmedeki rolünü ayrılı şekilde araştırmaktadır. Bunun yanı sıra, tez yazarın realizmi, bazı sembolik betimlemeleri ve karakterlerle olan ilişkilerini de ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the relationship between the environment and the characters in Henry James? The Portrait of a Lady. It is a novel known for the intricate relationship between the environment and the characters. The term ?environment? includes both the social environment and the physical one. The writer shows how his characters who are mostly American expatriate living in Europe strive to get adapted to their new environment. The process is painful in that the degree of adaptation changes from character to character. The characters are exposed to the impact of European community mostly in a negative way. No matter how much they try to maintain their American identity, the reality turns out to be against it. Henry James is convinced that a person?s personality is strongly affected by his new environment which includes architecture, weather, and seasons. This is surprisingly close interaction between the dwelling and the people who live in them. The cities are also of great importance. The thesis explores in detail the role of the environment in changing the characters? personality. Besides, the thesis deals with the writer?s realism, some symbolic representations and their relationship with the characters.