Türk Silahlı Kuvvetleri'nde uygulanan denetim sisteminin analizi
Analysis of the audit system applied in Turkish Armed Forces
- Tez No: 325321
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TÜLAY TELLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Türk Silahlı Kuvvetleri, Sayıştay, Denetim Sistemi, Diğer Ülke Orduları Mali Denetimi, Internal Audit, Turkish Armed Forces, Turkish Court of Accounts, Audit System, Other Country Armies Financial Audit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkiye'nin jeopolitik konumu, bölgesindeki istikrarsız gelişmeler ve dünya enerji politikalarının kesişme koridorunda olması yıllardan beri güçlü bir silahlı gücün varlığını zorunlu kılmıştır.Güçlü bir orduya sahip olmak için, ülkenin öz kaynakları ve ekonomik değerlerinin büyük bir bölümü, her yıl savunma bütçesi adı altında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ne tahsis edilmektedir.TSK'ı harcamalarının kontrol altına alınması ve bu harcamaların yürürlükteki mevcut mevzuata uygunluğu iç denetimi MSB'lığı bünyesinde bulunan İç Denetim Birimi Başkanlığınca yapılırken Sayıştay tarafından da düzenli olarak denetlenmektedir.Çalışmada, birkaç yabancı ülke silahlı kuvvetlerinin yapmış oldukları finansal denetim incelenmiş ve sonuç olarak TSK için denetim sistemi önerisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey?s geopolitical location, its unstable surrounding and the fact that it is located in the intersection of the world?s energy policies made Turkey to maintain a strong armed force.For having a strong armed force and maintaining its control, the country?s natural resources as well as a great deal of its economical values are supplied to Turkish Armed Forces in the name of defense budget in order to supply the needs of the force as well as the people in it like foods, clothes and any kinds of war equipment.Internal Inspection Unit Chairmanship, whose internal audit is connected to Ministry Of National Defense, controls the expenses of Turkish Armed Forces and also investigates the coherence of these expenses according to the public act. Also, Court Of Account conducts regular inspections on these issues.In this study, financial audit made by several foreign armed forces are investigated and as a result, an audit system is proposed for Turkish Armed Forces.